Adaugă
Publicitate

Prezentare

Pianistul francez François Dumont face un turneu în România, în perioada 29 octombrie - 3 noiembrie a.c., şi va concerta la Braţov luni, 31 octombrie, ora 16, la Muzeul "Casa Mureşenilor". Recital extraordinar este prilejuit de Bicentenarul Franz Liszt.
Turneul artistului este organizat de Ambasada Franţei în România, Institutul Francez Bucureşti, Alianţa Franceză Braşov şi Centrele Culturale Franceze din Cluj-Napoca şi Iaşi.

François Dumont

Născut în 1985 la Lyon, François Dumont este laureat al prestigioaselor concursuri Chopin din Varşovia şi Regina Elisabeta din Bruxelles. De asemenea, a mai obţinut, printre altele, premiul I la Concursul Internaţional Jean Françaix şi premiul I în unanimitate la Concursul Steinway. Este laureat al Fondation Banque Populaire şi a primit premiul Fundaţiei Charles Oulmont în 2008 (sub egida Fondation de France).

La vârsta de 14 ani este admis la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris unde studiază cu Bruno RIGUTTO şi Hervé BILLAUT. Se perfecţionează în compania unor personalităţi de facturi diverse precum Murray Perahia, Menahem Pressler, Leon Fleisher, Dmitri Bashkirov, Paul Badura-Skoda, Pierre-Laurent Aimard sau Fou Ts'ong, în cadrul seriei Piano**** sau al Academiei Internaţionale din Como, Italia.

A înregistrat la Anima Records integrala Sonatelor lui Mozart, proiect salutat de critică pentru „inventivitatea sa elocventă, imaginaţia sa liberă, ştiinţa arhitecturii şi un tuşeu bine conturat care confirmă o maturitate rar întâlnită”, care a primit de curând aprecierea „Maestro" din partea revistei Pianiste.

Începând cu anul 2000, François Dumont interpretează alături de orchestră în Franţa (la Paris, Lyon, Caen, Montpellier, în Corsica), Belgia (orchestra naţională a Belgiei, orchestra de cameră din regiunea Wallonie), Japonia (Tokyo Symphony), Statele Unite (Fortworth Symphony), Elveţia (orchestra de cameră din Lausanne, dirijor Jesùs Lopez-Cobòs), Germania (orchestra din Trier), şi Letonia (orchestra simfonică din Liepaja) în concerte de Mozart, Beethoven, Chopin, Schumann, Tchaikovsky, Rachmaninov, Poulenc... dar şi în Concertele pentru 3 şi 4 piane de Bach alături de Bruno Rigutto. A concertat alături de Orchestra din Cannes sub bagheta dirijorală a lui Philippe BENDER, în Sept Haïkaï de Messiaen.
Pasionat de muzica de cameră, a concertat în Statele Unite cu integrala sonatelor pentru vioară şi pian de Beethoven, alături de Stéphane Tran-Ngoc. Interpretează în duo cu Julien Szulman, mai ales pentru Radio-France şi cu soprana Helen Kearns, pentru radioul elveţiano-italian de la Lugano. Concertează împreună cu Cvartetul Debussy, mai ales în cadul Societăţii de muzică de cameră din Lyon.

François Dumont face parte din Trioul „Elégiaque” (alături de Virginie Constant şi Laurent Le Flécher). Prima înregistrare are loc la casa de producţie Triton, unde realizează un disc Messiaen – Dusapin (premieră mondială) care a fost recompensat cu un Diapason d’Or. Trio Elégiaque a interpretat cu succes creaţia lui Nicolas Bacri, Quatrième Trio (care le este dedicată), în saloanele de la Domul Invalizilor din Paris. Următorul lor disc, consacrat unor compozitori ruşi (Arensky, Rachmaninov, Rimsky-Korsakov), va apărea în curând la aceeaşi casă de producţie, Triton. Trioul Elégiaque va interpreta în acest an la Opera Comică din Paris integrala triourilor lui Beethoven.

François Dumont a cântat la Théâtre du Châtelet, Sala Gaveau, la Auditoriumul din Lyon şi în cadrul a numeroase festivaluri: Festival din Auvers-sur-Oise, Festival Chopin din Bagatelle, Nuits du Suquets din Cannes, Festivalul Radio-France Montpellier, Festivalul Polignac, Festivalul de la Sully-sur-Loire, Festivalul de la Meije... A concertat în Saloanele Mari ale Primăriei din Lyon cu ocazia concertului de închidere al Asociaţiei Chopin din Lyon.

A dat recitaluri în Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg, Irlanda, Statele Unite, Letonia, Slovenia, Siria, Brazilia şi Mexic. Ia parte frecvent la emisiuni radiofonice, în special la „Dans la cour de Grands” realizată de Gaëlle Le Gallic.

A concertat recent la sala Pleyel, în cadrul integralei Chopin, organizată cu ocazia bicentenarului, de către Societatea Chopin din Paris.


Etichete:

cultura , recital , Muzeul Casa Muresenilor , Alianta Franceza , muzica culta , Francois Dumont

Contact

Organizator:

Alianţa Franceză

Brasov, B-dul Eroilor, nr. 33

0368412179


Loc de desfășurare:

Piata Sfatului nr. 25

0268477864

Urmează în Braşov 5633

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe