Adaugă
Publicitate

Prezentare

Cea de-a IV-a ediție a festivalului Musica Barcensis a ajuns la final. Vineri și sâmbătă Bisericile Evanghelice din Hărman și Râșnov vor găzdui ultimele două concerte de orgă ale ediției 2013.

Vineri, 30 august, de la ora 18:00, Biserica fortificată Hărman va fi gazda unui eveniment special: în cadrul concertului de orgă susținut de Wolfgang Karius (Germania) va avea loc instalarea ambasadorului cultural al Bisericilor fortificate din Transilvania, domnul Cristian Țopescu. Ceremonia va fi oficiată de Excelența Sa, domnul Reinhart Guib, Episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din România.

Bisericile fortificate din Transilvania – un patrimoniu de o valoare internationala inestimabila este periclitat.
Patrimoniul arhitectural al sasilor transilvaneni numara peste 180 de biserici fortificate, biserici-cetati, cetati taranesti, biserici romanice si gotice. Printre ele se numara unele care au intrat in patrimoniul mondial UNESCO (Valea Viilor, Biertan, Viscri, Calnic sau cetatea din Sighisoara).

Bisericile fortificate au fost construite incepand cu secolul al XII-lea si au fost pastrate pana in secolul XX de comunitatile sasilor. Dupa emigrarea acestora, mijloacele financiare pentru intretinerea lor puse la dispozitie de institutile locale si nationale sunt extrem de reduse pentru a asigura pastrarea lor.

Astazi dupa 20 de ani de la emigrarea comunitatilor care au generat Bisericile fortificate, existenta acestui patrimoniu mondial este periclitata. Prin lansarea initiativelor turistice si a brandului turistic „Descopera sufletul Transilvaniei“, proprietarul moral si juridic al acestui patrimoniu, Biserica Evanghelica C.A. din Romania, vrea sa salveze bisericile cetati prin turism.

Functia de Ambasador Cultural al Bisericilor fortificate este o functie onorifica, si are menirea de a sustine cauza Bisericilor fortificate din Transilvania in spatiul public. Aceste obiective, cu toate ca sunt unice in Europa stau in umbra problemelor cotidiene din Romania. De aceea este nevoie de persoane publice respectate pentru a atrage atentia societatii romanesti in ansamblul ei. Este necesara sustinerea institutilor publice, promovarea mass media si amplificarea turismului cultural romanesc, pentru a da acestui patrimoniu o sansa de viitor.

Domnul Cristian Topescu, nascut la 23 martie 1937 la Bucuresti, este cunoscut ca jurnalist sportiv. Si-a castigat respectul nu numai prin faptul ca a comentat competitii celebre, dar si prin faptul ca a facut acest lucru combinand pasiunea cu etica. A urmat cu demnitate calea sa, chiar daca pretul a fost excluderea lui temporara din spatiul public, la ordinul conducerii comuniste.

Ca ambasador cultural al Bisericilor fortificate, domnul Topescu a fost instalat pentru probitatea sa profesionala si etica, dar si pentru faptul ca Bisericile fortificate si sportul au in comun participarea oamenilor indiferent de categoria sociala careia ii apartin. Daca la sport, aceasta nu trebuie explicat, la Bisericile fortificate putem aminti ca ele nu au fost constructia unor nobili sau clerici, ci ele au fost construite, folosite, aparate si intretinute de catre comunitatea locala a satului. Fara a face distinctie intre oameni, fiecare persoana avea in timp de razboi un loc de refugiu identic, dar si in timp de pace obligatiile de intretinere erau egale, asumate prin vecinatati si bresle. Dorinta proprietarului juridic al Bisericilor fortificate, Biserica Evanghelica C.A. din Romania este, ca din nou comunitatile locale sa se identifice cu aceste edificii istorice, cu toate ca structura etnica a localitatilor s-a schimbat. In acest proces, persoana domnului Topescu poate fii un mijlocitor.

Organizator Musica Barcensis, Biserica Evanghelica C.A. din Romania


Etichete:

cultura , muzica , muzica culta , Musica Barcensis , Biserica Evanghelica CA

Contact

Organizator:

Biserica Evanghelică C.A.

Curtea Johannes Honterus 2, cod postal 500025, Braşov

0268511824


Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

Hărman, str. Pieții, nr. 1, cod poștal 507085, spre Buzau/Bacau, pe DN10, apoi pe DJ112, la aproximativ 15 min de Brasov.

Mariana Dieners: 0726601933, 0748067962

Urmează în Braşov 6300

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe