Adaugă
Publicitate

recomandat

Prezentare

Un spectacol oferit de Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iasi, de Yasmina Reza
Distributia: Haruna Condurache, Oana Sandu, Calin Chirila, Constantin Puscasu.

„Un umor ravasitor dus pana la tragism”, „un virulent razboi al cuplurilor”, Premiul Tony pentru cea mai buna piesa de pe Broadway in 2009, Premiul Laurence Olivier pentru cea mai buna comedie in 2009, „o bijuterie tragicomica muscatoare si caustica” - sunt doar cateva referinte la piesa semnata de cel mai in voga dramaturg francez al momentului - Yasmina Reza.

Yasmina Reza este una dintre cele mai de succes scriitoare ale momentului, din Franta si nu numai. Incepandu-si mai intai cariera ca actrita, ea a debutat ca dramaturg, in 1987, cu piesa Conversatie dupa inmormantare, cu care a castigat Premiul Molière, cea mai prestigioasa distinctie care se acorda in Franta unei piese de teatru. A urmat, apoi, o cariera remarcabila atat ca dramaturg, cat si ca romancier, pentru ca, in 2007, volumul sau biografic L'Aube le Soir ou la Nuit, sa starneasca un intreg scandal in Franta. Reza l-a prezentat intr-o lumina putin favorabila pe Presedintele de atunci al Frantei, Nicolas Sarkozy, dupa ce, timp de un an de zile, l-a insotit in campania sa electorala. In 2008, scrie Zeul Macelului (Le Dieu du carnage). „A fost un incident in viata fiului meu – declara Yasmina Reza intr-un interviu din „The Guardian” –, in care am gasit o incredibila sursa de inspiratie. Cand fiul meu avea 13, 14 ani, prietenul sau cel mai bun a avut o altercatie cu alt baiat, iar in urma acesteia si-a spart cativa dinti. Cateva zile mai tarziu, cand m-am intalnit pe strada cu mama prietenului fiului meu, mi-am exprimat ingrijorarea, am intrebat-o daca a fost nevoie de operatie. Iar replica ei a fost: „Poti sa-ti imaginezi? Parintii baiatului acela nici macar nu mi-au dat un telefon.”

Rezultatul a fost una dintre cele mai de succes piese ale ultimilor ani, care a intrat in repertoriul a numeroase teatre din intreaga lume si care a obtinut distinctii internationale, printre care: Premiul Laurence Olivier, pentru cea mai buna comedie, in Anglia, Premiul Tony, pentru cea mai buna piesa, in America. De asemenea, in 2011, piesa a fost ecranizata de catre Roman Polanski Filmul Carnage, distribuit in cinematografele romanesti sub titlul Doamane... ce macel!, ii are in distributie pe Kate Winslet, Christoph Waltz, John C Reilly si Jodie Foster. Cum decurge, deci, piesa Yasminei Reza? Doua cupluri din clasa de mijloc se intalnesc pentru a discuta despre disputa violenta a copiilor lor. Reza surprinde cu umor fin superficialitatea stratului de civilizatie sub care se ascunde o mare parte din populatie, considerata „educata”, si care face ca discutia sa degenereze si sa devina agresiva. Scopul declarat al autoarei este unul moralizator, caci, spune ea: „Teatrul trebuie sa fie o oglinda in care societatea sa se reflecte. Marii dramaturgi sunt si mari moralisti.”

Spectacolul face parte din Saptamana Comediei Brasov, din perioada 8-12 mai 2013.

Biletele la spectacol pot fi achizitionate ONLINE de pe www.saptamanacomediei.ro si incepand cu 17 aprilie 2013 de la Centrul Cultural Reduta, de la libraria Adevarul de pe str. Michael Weiss nr. 9 si Frizeria Chitibus de pe tr. Michael Weiss nr. 24.


Etichete:

cultura , teatru , Festival , Centrul Cultural Reduta , spectacol , piesa de teatru , Zile si Nopti

Evenimente conexe

Contact

Organizatori:

Zile si Nopti

Brasov, str. Petru Maior, nr. 2

0268318567


Centrul Cultural Reduta

Str. Apollonia Hirscher, nr. 8, Brasov, cod postal 500025

0268419706


Loc de desfășurare:

Str. Apollonia Hirscher, nr. 8, Brasov, cod postal 500025

0268419706

Urmează în Braşov 5665

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe