Adaugă
Publicitate

recomandat

Prezentare

Pianul călător, turneul extraordinar al pianistului Horia Mihail, revine după succesul de anul trecut cu o nouă ediţie, ce se va desfăşura între 21 mai şi 30 iunie 2012. Recitalul va avea loc în Brasov în data de 27 mai 2012, ora 19, la Centrul Cultural "Reduta".
Timp de 50 de zile, în 22 de concerte şi recitaluri ce vor avea loc în 20 de oraşe din România (cărora li se va adăuga un post scriptum la Chişinău, pe 11 iulie, la festivalul internaţional „Nopţi pianistice”), pianistul Horia Mihail va străbate ţara de la nord la sud şi de la est la vest, ajungând de la Baia Mare la Caracal şi de la Mamaia la Sânnicolau Mare.

Pianul călător îl va însoţi în călătoria către unele dintre aceste oraşe şi anume către acelea în care nu există piane de concert performante, care să permită susţinerea unor astfel de evenimente.
În data de 30 iunie, în oraşul în care s-a născut celebrul compozitor Bela Bartok, „Pianul călător” – cel de-al doilea pian, un Bluthner de concert pus la dispoziţie de Societatea Română de Radiodifuziune pentru acest proiect gândit pe o durată de trei ani, iniţiat şi organizat de Radio România Cultural şi asociaţia culturală Accendo – va fi pus la dispoziţia comunităţii locale din Sânnicolau Mare.
Prima ediţie a acestui turneu a avut loc în aprilie 2011 în 12 oraşe din ţară şi a marcat împlinirea a 200 de ani de la naşterea lui Franz Liszt, fiind realizat după exemplul turneului susţinut de celebrul pianist şi compozitor romantic între anii 1846 şi 1847 în Ţările Române. Dacă Liszt călătorea şi susţinea concerte pe un pian Erard ce-l însoţea peste tot, primul „pian călător”, un Steinway de concert, a plecat de la Sala Radio împreună cu pianistul Horia Mihail şi echipa tehnică însoţitoare către oraşe care nu aveau astfel de instrumente – Hunedoara, Deva, Alba Iulia, Dumbrăveni, rămânând, după această serie de recitaluri de mare succes, la Sala Traube din Mediaş, încredinţat pentru o perioadă de trei ani comunităţii locale.

”Am ajuns la finalul unei călătorii absolut impresionante. Publicul din toate oraşele prin care am trecut ne-a primit cu mult entuziasm, cu mult interes, iar pentru mine a fost o experienţă extraordinară, pe care de-abia aştept să o repet. Despărţirea de pian, care în această călătorie mi-a devenit prieten, este grea, însă bucuria pe care o am că am reuşit să-i redau viaţa de care avea nevoie, face ca această tristeţe să dispară.” - Horia Mihail

Al doilea turneu Pianul călător îi oferă lui Horia Mihail bucuria de a repeta această experienţă, la o nouă anvergură, cu un program dens şi incitant, cu recitaluri şi concerte cu orchestra. Începe pe 21 mai la Mediaş, din sala unde s-a terminat anul trecut. Traseul lui va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Programul recitalului:

 • Mozart -10 Variatiuni pe o tema de Gluck's 'Unser dummer Pöbel meint' in sol major, K.455
 • Bach - Busoni -Ciacconna in re minor, BWV 1004
 • Liszt - Rapsodia Romana S.242 No.20
 • Bartok - Dansuri populare romanesti Sz. 56, BB 68
 • Schubert / Liszt - Soirées de Vienne, Valse Caprice for piano No. 6 (dupa Schubert D. 969 & 779) S. 427/6
 • Schubert / Liszt - Standchen, S. 560/7 dupa Schubert Schwanengesang, D. 957
 • Rachmaninov - Kreisler – Liebeslied
 • Rachmaninov - Kreisler – Liebesfreud
Itinerar Recitaluri 2012
 • Braşov, 27 mai, ora 19, Centrului Cultural Reduta
 • Oradea, 2 iunie, Sala Filarmonicii
 • Baia Mare, 3 iunie, Sala de concerte Rotary a Liceului de Artă Baia Mare
 • Cluj-Napoca, 5 iunie, Opera Maghiară
 • Piteşti, 8 iunie, Casa de cultură a sindicatelor
 • Bucureşti, 12 iunie, Sala Radio
 • Iaşi, 24 iunie, Sala „Ion Baciu” a Filarmonicii de Stat„Moldova” din Iaşi

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo
Parteneri culturali: Direcţia Formaţii Muzicale Radio România, Fundaţia Stefan Ludwig Roth din Mediaş, Catedrala Armenească din Dumbrăveni, Casa de cultură din Sighişoara, Filarmonica de stat din Braşov, Filarmonica de stat din Tg. Mureş, Filarmonica de stat din Oradea, Liceul de muzică din Baia Mare, Opera Maghiară din Cluj, Filarmonica de stat din Piteşti, Radio Constanţa, Teatrul „George Ciprian” din Buzău, Teatrul dramatic din Focşani, Casa de cultură din Roman, Filarmonica de stat din Bacău, Filarmonica de stat din Iaşi. Centrul Cultural „Radu Şerban” – Caracal, Teatrul Naţional „Ştefan Iordache” Caracal, Radio Reşiţa, Filarmonica de stat din Timişoara, Casa de cultură din Sânnicolau Mare, Asociaţia culturală Pro Bartok din Sânnicolau Mare, Primăria din Sânnicolau Mare.


Etichete:

concert , cultura , Filarmonica Brasov , recital , Centrul Cultural Reduta , pian , Horia Mihail , Pianul Calator

Contact

Loc de desfășurare:

Str. Apollonia Hirscher, nr. 8, Brasov, cod postal 500025

0268419706

Urmează în Braşov 6388

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe