Adaugă
Publicitate

de la 13:00 Program complet

Cultură (expoziție, film...)

Vad

participarea este gratuita

0268419706

Imbunatățește Sesizează

3302 0

Prezentare

„Plugarul” este un obicei de primăvară, un scenariu ritual al morţii şi renaşterii anuale a divinităţii vegetale. Rolul principal îl are flăcăul care a ieşit primul la arat în acel an.
Ceremonialul cuprinde mai multe secvenţe rituale: după alegerea plugarului urmează ca în prima zi de Paşte fetele să împletească legături din grâu verde cu care a doua zi plugarul va fi „gatit”. Grâul verde este simbol al începutului unui nou ciclu.
Serbarea plugarului începe cu ascunderea acestuia în incinta gospodăriei sale, urmată de căutarea lui. După ce este găsit, urmează gătirea cu grâul verde; plugarul este apoi urcat pe o grapă de lemn şi purtat spre râu de către ceilalţi feciori. Aici este scufundat cu grapă cu tot de patru ori în cele patru zări. Plugarul îi stropeşte apoi pe sătenii adunaţi pe malurile râului, dar mai ales pe tinerii care s-au căsătorit în acel an, cu scopul ca gospodăriile şi căsnicia lor să fie rodnice şi îmbelşugate.

Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov împreună cu comunitatea satului Vad din comuna Şercaia vă invită să luaţi parte la obiceiul tradiţional Plugarul care va avea loc în satul Vad.
Obiceiul “Plugarului” este o manifestare folclorică cu caracter agrar la care participă întreaga comunitate sătească şi care se repetă în fiecare an , a doua zi de Paşte, în mai multe sate din zona etnografică a Ţării Făgăraşului.


Etichete:

cultura , traditie , etnografie , folclor , Vad , Sercaia , Plugarul

Contact

Loc de desfășurare:

La aproximativ 60 km de Brasov, 55 min. de mers cu masina, catre Codlea - Sercaia, pe E68

0268245809 Primaria Sercaia

Urmează în Braşov 5665

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe