Adaugă
Publicitate

Prezentare

Este vorba de un obicei tradiţional, specific comunităţii din Apaţa. Se crede că originea obiceiului este legată de o legendă a locului din secolul al XIV-lea. În timpul unei invazii tătăreşti, populaţia s-a retras în cetate. Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cântat de cocoş în cetate, locuitori refugiaţi fiind astfel descoperiţi. Cetatea a fost asediată, iar supravieţuitorii au hotărât drept pedeapsă, împuşcarea cocoşului care i-a trădat.

Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural REDUTA vă invită duminică, 31 martie 2013, începând cu ora 14 la „Împuşcatul cocoşului”, eveniment organizat de Primăria comunei Apaţa.

Astăzi participanţii la acest obicei sunt copii, scopul sărbătorii fiind iniţierea tinerilor şi tragerea la ţintă, cu arbaleta. Locul cocoşului viu fiind luat de unul desenat. În fiecare an în ziua de Paşte, după ieşirea de la biserică întreaga comunitate maghiară participă la acest străvechi obicei.
Alaiul ce porneşte de la o gazdă colindă uliţele satului îndreptându-se spre un deal din afara localităţii unde are loc „judecata cocoşului”.
Sărbătoarea se va încheia cu un bal la căminul cultural din localitate, începând cu ora 20.


Etichete:

cultura , traditie , etnografie , comuna , Apata , Impuscatul cocosului

Contact

Loc de desfășurare:

la aproximativ 37km de Brasov, in directia Feldioara

Urmează în Braşov 5637

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe