Adaugă
Publicitate

Prezentare

Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural Reduta, împreună cu Primăria şi Consiliul Local Fundata, Şcoala Generală Şirnea şi Asociaţia „PRO Şirnea” vă invită în data de 25 octombrie 2011 la sărbătoarea Focul lui Sumedru, în satul turistic Şirnea, la Muzeul „Nicolae FRUNTEŞ”, începând cu ora 15.00.

În noaptea de 25/26 octombrie a fiecărui an, se desfăşoară în localităţile din Zona etnografică Bran, un ceremonial nocturn de înnoire a timpului calendaristic. În jurul unui imens rug funerar, aprins de tineri şi întreţinut cu lemne uscate, se adună întrega suflare a satului şi se strigă, în cor, formula consacrată „Hai la Focu lui Sumedru!”. Femeile împart covrigi, nuci, mere şi băutură. La plecare, participanţii iau cărbuni aprinşi cu care fertilizează grădinile şi livezile.

Sărbătoarea are de fapt o sorginte precreştină, iar focurile care se aprindeau erau pentru încălzirea spiritelor care apar pe pământ în aceată perioadă. Focul are rol protector, prin foc trecând tinerii şi copii care aruncă cu tăciuni aprinşi.

Sfântul Dumitru, celebrat în data de 26 octombrie, este o divinitate pastorală, protector al păstorilor. Este vorba de „focul viu” al ciobanilor români, care purifică îndeosebi păstorii şi turmele.

Evenimentele se vor desfăşura după următorul program:

  • ora 15.00 la Muzeul „Nicolae Frunteş” – Legenda Branului, Tradiţii legate de Focul lui Sumedru, poiezie tematică;
  • ora 16.00 Vecernie şi Litia Sf. Dumitru la biserica din Şirnea;
  • ora 19.00 aprinderea focului;
  • ora 21.00 Agapa Sf. Dimitrie.

Participă Ansamblul „Plaiurile Dumbrăviţei”.


Etichete:

cultura , traditie , Centrul Cultural Reduta , etnografie , promovare , Bran , Focul lui Sumedru , Sirnea , Asociatia Pro Sirnea

Contact

Loc de desfășurare:

Catre Bran - Moieciu, la aproximativ 50Km de Brasov, 1 ora de mers cu masina

Urmează în Braşov 5565

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe