Adaugă
Publicitate

Prezentare

Expoziţia care va fi organizată în perioada 6-14 noiembrie 2018, la Centrul Cultural „Reduta”, încearcă să reconstituie prin intermediul fotografiei, dar şi a altor documente vechi, viaţa unor familii făgărăşene din localitatea Lisa şi din satele aparţinătoare acesteia, Pojorta şi Breaza.

Proiectul cuprinde (1) colaje cu fotografii, (2) documente originale - carte de zestre de la 1868, pasaport de la 1931 sau carnet de asigurat de la 1935 etc., (3) obiecte personale aparţinând membrilor familiilor a căror istorie este reconstituită.

Astfel, vom afla istoria familiilor Cârje, Găzdacu, Ganea, Negrea şi Haşu, proiectul punând accentul pe trei episoade importante – migraţia făgărăşenilor în America la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, (2) contribuţia acestora la realizarea Marii Uniri de la 1918 şi (3) rezistenţa anticomunistă din Munţii Făgăraş.

Migraţia făgărăşenilor este trecută în statisticile ungare începând cu anul 1899. În perioada 1899-1913, în America, au emigrat peste 9000 persoane provenite din Ţara Făgăraşului, cauzele acestei ample mişcări sociale fiind după cum arăta Alexandru Bărbat în lucrarea „Dezvoltarea economică a Ţării Oltului”, „mediul natural sărac şi surplusul de populaţie”. De asemenea, în cadrul expoziţiei regăsim o serie de documente, fotografii şi date istorice care relevă contribuţia locuitorilor comunei la realizarea Marii Uniri de la 1918 (procese verbale, credenţionale şi hotărâri semnate prin care se cere „alăturarea la Regatul României”, delegaţi şi participanţi al Marea Unire de la Alba Iulia).

În ceea ce priveşte rezintenţa anticomunistă din Munţii Făgăraş (1948-1957, una dintre cele mai de durată rezistenţe din România), elocventă este istoria familia Haşu – fraţii Andrei şi Gheorghe şi sora acestora, Victoria.

Contact

Organizator:

Serviciul Cultură Tradițională, Centrul Cultural Reduta

Brașov, str. Apollonia Hirscher, nr. 8

0758 041 487


Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

Str. Apollonia Hirscher, nr. 8, Brasov, cod postal 500025

0268419706

Urmează în Braşov 6369

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe