Adaugă
Publicitate

Prezentare

Muzeul de Etnografie Braşov, in colaborare cu Centrul Cultural Reduta, Serviciul pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Asociatia Scheienilor si Euro Toques Romania, va invita la o succinta expozitie intitulata Lasata Secului in sud-estul Transilvaniei.

Lasata Secului este ceremonialul complex de innoire a anului agrar dar si un important prag simbolic de trecere de la perioada de Dulce la Postul Mare al Pastelui. Aceasta sarbatoare este marcata atat in comunitaţile de romani, maghiari, sasi din mediul rural cat si in gruparile urbane, cum este comunitatea din Scheii Brasovului. Ziua de Lasata Secului esta reprezentata diferit in functie de etnii si zone, totul culminand cu petreceri, cu cant si joc.

In sud-estul Transilvaniei sunt identificate practici rituale stravechi cum este Roata in flacari de la Sinca Noua, cat si momentul mascatilor, al "Mascaricilor" din Scheii Brasovului, al Fasching-ului sasesc din Halchiu si a Farsang-ului maghiar din Apata, un moment care implică dezordine, travesti, expresii licentioase, excese, semn ca acest an nu mai poate instaura ordinea si buna randuiala. Mascatii, papusile-pereche, arderea lor, sunt acte simbolice care sugerează sfarsitul anului vechi.


Etichete:

cultura , expozitie , Muzeul de Etnografie , traditie , muzeu , etnografie , Lasata Secului

Contact

Organizator:

Muzeul de Etnografie

Bulevardul Eroilor, nr. 21 A, cod 500030 Braşov (langa Muzeul de Arta)

0268476243


Loc de desfășurare:

Bulevardul Eroilor, nr. 21 A, cod 500030 Braşov
(langa Muzeul de Arta)

0268476243

Evenimente similare 1587

Urmează în Braşov 5900

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe