Adaugă
Publicitate

- Program complet

Cultură (expoziție, lansări...)

Ceai et caetera

Intrarea este libera

Imbunatățește Sesizează

1256 0

Prezentare

Christel Stratinovici revine în Brașov cu o serie de fotografii subacvatice. Acestea pot fi admirate în ceainăria Ceai et caetera până pe data de 21 februarie 2013.

Prezentarea initiala:

Ceainaria Ceai et caetera din Braşov găzduieşte expoziţia de fotografie subacvatică "Hidro-Gene", realizată de Christel Stratinovici, o frantuzoaică stabilită la Braşov.

Christel Stratinovici a crescut aproape de Marea Mediterană, în Provence, dar pasiunea pentru mediul acvatic o cuprinde în timpul vacanţelor anuale în Corsica. În copilărie petrecea ore întregi jucându-se sub apă sub bolte de rocă, în « regatul submarin » al prinţesei acvatice ce îşi închipuia că este. Christel este născută în zodia Peşti, iar acest lucru nu este deloc întâmplător. La fel cum nu este întâmplător nici faptul că mai târziu, Christel s-a dedicat fotografiei submarine pentru a retransmite emoţiile anilor în care contempla orizonturile subacvatice.

Lumina sub apă este specială, este palpabilă, ca şi sunetul. Primeşti informaţiile cu tot corpul. Un peşte ce sfărâmă o scoică face să îţi vibreze capul !

Tehnic vorbind, pentru a realiza fotografiile Christel plonjează ţinându-şi respiraţia. Demersul său de a face imagini care transmit fluiditatea şi imponderabilitatea nu ar putea să fie coerent cu un arsenal de scafandru, greu şi constrângător. E nevoie mai degrabă de libertatea mişcărilor, coborârea şi urcarea după voie, să nu faci bule de aer, să nu faci zgomot, să te topeşti în element..

Îmi place să uit unde este suprafaţa, adâncimea, de unde vine lumina. Când cobori spre o porţiune de nisip deschis la culoare, ai impresia că lumina vine de jos. "Hidro-gene" este pentru mine o ilustrare a teoriei "originilor subacvatice ale omului" dezvoltată în opera lui Elaine Morgan, care susţine că omul descinde din primate, bineînţeles, dar din primate acvatice. Prin extensie, "hidro-gene" este o metaforă a istoriei noastre, deoarece originea noastră este într-o matrice plină cu lichid, fie că vorbim de planeta noastră albastră sau de pântecele mamei.

Veţi vedea în fotografiile mele această idee de "femeie fetală" : o viaţă în devenire, ea însăşi purtătoare de viaţă. Îmi place această punere în abis (sau abisuri!) : O celulă într-o altă celulă, un corp într-un alt corp, o lume în ea însăşi. Dar această expoziţie regrupează mai multe feluri de imagini exprimând « impresiile mele subacvatice » : portrete, peisaje, comunitatea " acvafililor " cu care împărtăşesc acestă emoţie. În acelaşi mod în care sunetul circulă mai repede în apă decât în aer, elementul acvatic îmi amplifică sentimentele. Dacă nu mă simt bine, mă cuprinde o nostalgie puternică, dacă îmi merge bine, euforia va fi ameţitoare... Aşa că vă aştept pe toţi în regatul meu submarin!


Etichete:

cultura , expozitie , Fotografie , pasiune , ceainarie , ceai , Ceai et caetera , Christel Stratinovici

Contact

Loc de desfășurare:

Brasov, str. Latina, nr. 15 (Schei, aproape de statia Tocile)

0372741745 si 0732161729 Anca Gânscă

Urmează în Braşov 6230

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe