Adaugă
Publicitate

Prezentare

ARHITECȚII ȘI ARHITECTURA ÎN BRAȘOV: VITRINE LA 1900

Apariția vitrinelor de magazine este rezultatul unui proces de modernizare a vieții urbane, care se produce în toate marile orașe europene în secolul al XIX-lea. Istoria arhitecturii în Brașov reflectă fidel evoluția tehnică a vitrinei, de la fereastra îngustă a construcțiilor, subîmpărțită în geamuri mici, la vitrajul larg deschis pe întreg parterul magazinului. Aceste transformări se definitivează în ultima decadă a secolului al XIX-lea, odată cu intrarea în uz a sticlei de mari dimensiuni și a grinzilor din fier forjat. Vitrinele cu toate elementele lor constitutive - tâmplărie, feronerie, firme și rulouri - devin un subiect specializat în decorația clădirilor și joacă rolul de cadru care pune în valoare marfa din magazine.

În doar câteva decenii, nivelul parter al străzilor comerciale (astăzi str. Mureșenilor, str. Apollonia Hirscher, str. Republicii, laturile Pieței Sfatului) se schimbă, iar vitrinele se integrează definitiv în arhitectura orașului istoric.

Expoziția de față reproduce prin fotografii și desene de arhivă, imaginea vitrinelor din Brașov realizate către anul 1900 și oferă o privire de ansamblu a istoriei lor din această perioadă.

Vernisajul expoziției va fi duminică, 27 decembrie, ora 15.00, în turnul Porții Ecaterina

Loc de desfăşurare: Aleea din parcul Facultății de Silvicultură (lângă Poarta Ecaterina)

Program permanent: 27 decembrie 2015 – 10 ianuarie 2016

Organizator: Ordinul Arhitecților din România – filiala Brașov-Covasna-Harghita

Parteneri: Mons Medius

Proiect cultural finanțat din timbrul arhitecturii

Contact

Organizator:

OAR BV-CV-HR

Sirul Beethoven, nr. 2, Brasov (lipit de Poarta Schei)

0268 511900, 0268 471438


Contactează realizatorul articolului

Ovidiu Taloș

0726686845

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

Sirul Beethoven, nr. 2, Brasov, lângă Poarta Ecaterina

Urmează în Braşov 6377

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe