Adaugă
Publicitate

Prezentare

Realizarea Muzeului Civilizatiei Urbane a Brasovului este un proiect de anvergura care a avut in vedere sublinierea relatiei dintre valoarea exceptionala a monumentului istoric, recent restaurat, situat in piata Sfatului nr. 15 din Brasov si conceptia originala de ilustrare a unei societati urbane; ne referim la modul de viata intr-o lume urbana, diversificata etnic, cu status-uri sociale si economice riguros reglementate, cu preocupari si comportamente cotidiene proprii. Pentru personalizarea muzeului brasovean, in mod special s-a pus accentul pe contextul geografic al Brasovului, care a dezvoltat legaturi comerciale si economice cu Orientul si Occidentul in decurs de patru secole, fiind un oras la raspantia celor doua continente.

Este un proiect pilot in Romania, inedit prin constructia expunerii muzeale in functie de nivelele cladirii - monument istoric - care permite, datorita transformarilor in timp, sa sustina un discurs muzeal despre societatea urbana, cu reprezentari dominante pentru secolul al XVII-lea, al XVIII-lea, al XIX-lea si XX. Parcursul pe verticala inseamna descoperirea de catre vizitator a unor contexte de civilizatie care corespund fiecarei perioade istorice pe masura ce vizitam subsolul, parterul, etajul si mansarda.

Este subliniat rolul pietei ca spatiu de desfasurare a marfurilor si oamenilor. In acest perimetru erau dispuse pravaliile numite "bolti" deoarece erau adapostite in ganguri cu bolta, pivnite de depozitare, hanurile, case de locuit; toate acestea dau dimensiunea unei lumi in miscare care produce, cumpara si vinde, face tranzactii, faciliteaza intalniri intre oamenii veniti din Europa dar si din Orient, pentru negot.

Influenta Vienei si a marilor orase europene in secolul al XIX-lea emancipeaza Brasovul care preia stilul si moda timpului schimband mentalitati si atitudini in ce priveste locuirea, imbracamintea, meseriile artistice, perceptia familiei, a comunitatii urbane, chiar memorizarea acestei societati prin fotografie.

O noua viziune asupra brasovului vechi, cu recunoscute traditii, oras cosmopolit si multicultural, integrat marilor rute comerciale internationale, este obiectivul principal pe care Muzeul civilizatiei urbane si l-a propus.


Etichete:

cultura , muzeu , istorie , etnografie , Civilizatie , Muzeul Civilizatiei Urbane , Piata Sfatului , Ligia Fulga

Contact

Loc de desfășurare:

Piata Sfatului nr. 15

0268475565

Urmează în Braşov 5541

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe