Adaugă
Publicitate

Prezentare

”De Paști în Țara Bârsei”, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să vizitați, pe parcursul lunii mai, expoziția ”De Paști în Țara Bârsei”, organizată în mansarda Muzeului Civilizației Urbane a Brașovului. Expoziția prezintă tradiții și obiceiuri de Paști reprezentative zonei multietnice a Țării Bârsei. Veți descoperi tradiții din Șcheii Brașovului, practicate de grupul Junilor Tineri care, în a doua zi de Pași, merg cu ”strochitu`” sau, după cum mai este cunoscut obiceiul, Mersul Junilor după ouă roșii. Sunt reconstituite costumele de ceremonial purtate de juni și recuzita prezentă în cadrul obiceiului.

De asemenea, sunt reprezentate și câteva obiceiuri ale comunităților de ceangăi din Țara Bârsei, printre care „Împușcatul cocoșului”, tradiție care are loc la Apața în prima zi de Paști, un ritual de inițiere a tinerilor, de trecere dintr-o grupă de vârstă în alta. Puteți admira câteva dintre costumele și recuzita ritualică purtate în cadrul ceremonialului. Un alt obicei prezentat este cel al stropitului din a doua zi de Paști, practicat atât de sași cât și de ceangăi.

Așa cum era și firesc, un loc special în cadrul expoziției îl ocupă ouăle încondeiate cu motive tradiționale specifice românilor, sașilor și ceangăilor din Țara Bârsei. Veți găsi piese deosebite datate în prima jumătatea a secolului al XX - lea, dar și din zilele noastre, lucrate cu măiestrie de meșterii populari Clinciu Gabriela din Bran și Godri Anna din Săcele, continuatoare ale vechii tradiții.

Impresionantă în cadrul expoziției este prezența Icoanei „Maica Domnului cu Pruncul” încondeiată pe ou de struț după un izvod din Șcheii Brașovului, autor fiind arheologul și muzeograful dr. Mariana Andone-Rotaru, care a îmbinat ineditul cu meșteșugul tradițional. Echilibrul l-a găsit experimentând un mod unic de decorare a ouălor de Paști, prin transpunerea și reinterpretarea pe ouăle de struț a icoanelor pictate cândva pe sticlă în Transilvania, ținând cont de canoanele iconografice și de rigorile tehnicii de încondeiere.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului nr. 15, în zilele de miercuri până duminică, între orele 10.00-18.00.

Contact

Organizator:

Muzeul Civilizatiei Urbane

Piata Sfatului nr.15, Brașov

0268.475.565


Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

Piata Sfatului nr.15, Brașov

0268.475.565

Urmează în Braşov 6369

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe