Adaugă
Publicitate

Prezentare

Serviciul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din cadrul Centrului Cultural REDUTA vă invită duminică, 26 februarie 2012, începând cu ora 13.00, la „Alaiul măştilor”, eveniment organizat de Primăria comunei Budila.

Obiceiul constă în organizarea unui alai cu măşti ce reprezintă personajele importante ale comunităţii şi nu numai, care pleacă să colinde prin sat pentru a cere de la gospodari gogoşi, cârnaţi, carne, slănină, vin sau ţuică pentru petrecerea de seară. Toată comunitatea este pregătită pentru primirea alaiului care trece din casă în casă pentru a alunga spiritele malefice din gospodării şi pentru a le purifica astfel în aşteptarea primăverii şi a unui nou an agricol.
Bătrânii satului povestesc că, pe vremea grofilor, o ceată de săteni deghizaţi intrau în gospodăria grofilor să se asigure că mai sunt bucate suficiente până la venirea primăverii şi că animalele sunt bine îngrijite şi hrănite, iar, ca o glumă a tradiţiei, exista obiceiul ca cineva din alai “să prade” cămara grofului furând un fir de cârnat sau o bucată de slănină pentru a îndestula petrecerea din sat.

Acest obicei a fost reluat în urmă cu trei ani în cadrul Proiectului „Destinaţii de Excelenţă, culoarul Prejmer – Teliu – Budila – Vama Buzăului” şi se va desfăşura după următorul program:

  • Ora 13.00
    Alaiul măştilor – cu plecare din curtea Căminului Cultural;
  • Ora 16.00
    revenire în curtea Căminului Cultural, ardera păpuşilor (simbolizând timpul vechi), urmat de un spectacol cu măşti prezentat de copiii de la grădiniţă şi cei de la şcoala din localitate.
  • Seara se va încheia cu un bal.

Etichete:

cultura , traditie , etnografie , folclor , Budila , alaiul mastilor

Contact

Loc de desfășurare:

La aproximativ 20 min de Brasov, iesirea pe str. Zizinului - DJ103A - DJ103B

0268518153,518117 Primaria Budila

Urmează în Braşov 5413

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe