Adaugă
Publicitate

Proiectul "Transparenta si buna guvernare in cheltuirea banilor publici in judetul Brasov"

Prezentare

Uniunea Europeană prin Programul Facilitatea de Tranziţie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societăţii civile în lupta împotriva corupţiei finanţează proiectul "Transparenţă şi bună guvernare în cheltuirea banilor publici în judeţul Braşov" bugetul fiind 34485 euro, din care 30985 euro de la finanţator. Partener la realizarea proiectului este Consiliul Judeţean Braşov, de implementarea lui se ocupa Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov.

Scopul proiectului „Transparenţă şi bună guvernare în cheltuirea banilor publici în judeţul Braşov” este de a creşte nivelul de transparenţă a 10 administraţii publice locale din judeţul Braşov privind procesul de stabilire a taxelor şi impozitelor locale şi cheltuirea banilor publici.

Obiective:

  • Realizarea unui website de informare privind domeniul finanţelor publice locale din judeţul Braşov – site denumit “Banul public” -, pentru creşterea transparenţei administraţiilor publice locale faţă de cetăţeni;
  • Creşterea nivelui de implicare a cetăţenilor din 10 oraşe din judeţul Braşov în adoptarea bugetelor în concordanţă cu strategiile locale ale comunităţilor prin organizarea de dezbateri publice.

Grupul ţintă pentru acest proiect este format din:

  • 10 administraţii publice locale din judeţul Braşov, dar şi
  • cetăţenii din localităţile Braşov, Codlea, Săcele, Zărneşti, Rupea, Ghimbav, Râşnov, Predeal, Făgăraş şi Victoria.

În cadrul acestui proiect a fost creată pagina www.banulpublic.ro care cuprinde informaţiile de ordin financiar din localităţile: Braşov, Codlea, Săcele, Zărneşti, Rupea, Ghimbav, Râşnov, Predeal, Făgăraş şi Victoria, dar şi Consiliul Judeţean Braşov.

Structura portalului informativ cuprinde secţiuni privind: tipurile de taxe, modalităţi de plată, taxele şi impozitele locale, strategiile de dezvoltare locală, datoriile publice, zonarea fiscală, programele de lucru, bugetele locale, investiţiile şi cheltuirea banilor publici. Acest set de informaţii se regăseşte la toate cele 10 localităţi aflate în grupul ţintă al proiectului. Website-ul conţine secţiuni unde pot fi accesate formulare tipizate, resurse legislative, informaţii utile, dar şi calendarul impozitelor şi taxelor. Pe lângă acestea, cetăţenii vor avea oportunitatea de a accesa o secţiune dedicată dezbaterilor publice şi a noutăţilor în domeniul taxelor şi impozitelor locale.

Pentru crearea paginii www.banulpublic.ro, Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov a încheiat acorduri de parteneriat cu primăriile din: Ghimbav, Victoria, Făgăraş, Rupea, Râşnov, Predeal, dar şi cu Direcţia Generală a Finanţelor Publice Braşov. De asemenea, au fost înaintate demersurile pentru stabilirea unor protocoale de colaborare şi cu autorităţile publice locale din: Brasov, Săcele, Codlea şi Zărneşti. Toate aceste instituţii au asigurat suportul informaţional pentru pagina de internet creată.

Asociaţia pentru Parteneriat Comunitar Braşov este o organizaţie neguvernamentală, nepartizană, care are ca scop încurajarea şi sprijinirea iniţiativelor menite să asigure dezvoltarea comunităţii, cu respectul datorat individului, demnităţii sale şi realizarea coeziunii sociale la nivelul comunităţii.

Obiectivele APC Braşov sunt:

  • încurajarea implicării cetăţenilor în administrarea localităţii în care trăiesc;
  • promovarea şi implementarea parteneriatulului intersectorial (instituţii publice locale, societate civilă, sectorul de afaceri) pentru dezvoltarea durabilă comunitară din punct de vedere social, cultural, ecologic şi economic;
  • sprijinirea activităţilor organizaţiilor neguvernamentale şi a grupurilor de iniţiativă locală;
  • apărarea şi respectarea drepturilor omului aşa cum sunt ele stipulate în tratatele internaţionale;
  • prevenirea discriminării şi încurajarea incluziunii sociale a grupurilor dezavantajate în comunităţile în care aparţin.

Etichete:

APC , BCC , UE , comunitate , Primarie , Consiliul Judetean , finantare europeana

Informaţii suplimentare 230

Urmează în Braşov 5420

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe