Adaugă
Publicitate

Între adevărul personal şi adevărul istoriei

Prezentare

Proaspăt întors de la Festivalul de Teatru „Toma Caragiu” din Ploieşti, spectacolul Teatrului „Sică Alexandrescu”, Absint de Magda Fertacz, va fi prezentat în cea de-a a treia zi a Festivalului de Dramaturgie Contemporană Braşov.

„Absint este un text care abordează o temă extrem de importantă (prin actualitatea şi acuitatea ei) dar, din păcate, marginalizată în discursul public românesc (şi includ aici şi discursul din spaţiul cultural) – felul în care noi, cei din Est, ne-am adaptat momentului istoric dat de căderea comunismului, spune Claudiu Goga, regizorul spectacolului.
Cu alte cuvinte, ce se întâmplă cu cei născuţi şi pregătiţi să trăiască într-o anumită paradigmă socială când se trezesc într-o altă paradigmă socială în care reperele fundamentale se schimbă. Şi ce mutaţii se petrec în psihicul şi comportamentul omului apăsat, deopotrivă, de povara trecutului şi de incertitudinea prezentului.
Karolina, personajul central al textului şi familia ei sunt exponenţii a două generaţii surprinse în acest moment istoric. Conflictul dintre generaţii capătă, din cauza contextului social, noi cauze şi specificităţi care pun în lumină o realitate extrem de crudă la care, într-un fel sau altul, suntem parte şi în faţa căreia trebuie să avem opţiuni. Karolina optează pentru soluţia extremă.
Textul Magdei Fertacz, ca dealtfel şi spectacolul nostru, nu-şi propune să califice această soluţie, ci să scoată în evidenţă cauzele şi contextul care pot duce la o asemenea opţiune. Nu victimele trebuie judecate, ci călăii – fie ei oameni sau sisteme.”

Festivalul va continua marţi cu un spectacol al Teatrului de Comedie şi poate că este suficient a spune că acesta poartă semnătura maestrului Radu Beligan. Textul Spiritul de familie de Eric Assous, în original Les Belles-Sœurs, a avut premiera, în Franţa, în 2007 şi a fost nominalizat la Premiul Molière – cea mai importantă distincţie de teatru care se acordă acolo. Comedie cu iz bulevardier, piesa spune povestea a trei fraţi (un avocat, un medic şi un om de afaceri) care, împreună cu soţiile lor, fac o petrecere de inaugurare a casei de la ţară a unuia dintre ei. Aici este invitată şi Thalia, secretara omului de afaceri, care se dovedeşte că a fost amanta celor trei bărbaţi. De aici, „spiritul de familie” se încinge şi lasă loc unei stări explozive... care pe scenă se întruchipează într-o comedie de calitate. Imaginea spectacolului poate fi regăsită, cu siguranţă, în vorbele lui Radu Beligan: „În această luptă stupidă între clasicism şi modernitate şi toate evoluţiile astea sterile pe care le are teatrul românesc, cred că există o singură modalitate de a face teatru fără riscul de a fi demodat sau învechit: aceea care pune degetul pe carnea vie a vieţii. Adică tot ce e adevăr nu se va demoda niciodată.”


Etichete:

cultura , teatru , Teatrul Sica Alexandrescu , Festival , Festivalul de Dramaturgie Contemporana

Contact

Organizator:

Teatrul Sică Alexandrescu

Piata Teatrului nr.1, Brasov

0268412969, 0268416699, 0268418850


Loc de desfășurare:

0268412969, 0268416699, 0268418850

Piata Teatrului nr.1, Brasov

Informaţii suplimentare 233

Urmează în Braşov 6359

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe