Adaugă
Publicitate

Cultura, Patrimoniu si civilizatie rutiera in Brasov

Prezentare

"Exista o miscare generala pentru renuntarea la semnul exclamarii. Oamenii au ajuns sa nu se mai mire de nimic ..."
Va recomand sa cititi scrisoarea deschisa adresata D-lui primar George Scripcaru de catre Prof. Ovidiu Savu.

Dle Primar,

Am dorit de cateva luni sa va scriu si tot mi-am amanat aceasta dorinta, din diverse motive,mai mult sau mai putin importante.

In primul rand vreau sa va spun ca sunt un locuitor al orasului Brasov, si va scriu din aceasta calitate, ca simplu cetatean al Cetatii Brasov. De mai multa vreme am vrut sa va scriu si sa va rog sa faceti unele indreptari, le-as putea spune, care s-ar putea face, mai ales ca nu sunt singurul care gandesc despre ce voi scrie mai jos.

In primul rand vreau sa va spun ca sunt suparat pe situatia caselor monument istoric ale Brasovului, situatia lor, indiferent ca sunt situate in centrul Brasovului, respectie Piata Sfatului, sau in drumul Poienii, zona Scheiului, Blumana sau Bartolomeu, fiind dezastruoasa. Stiu ca de mai multa vreme exista un proiect de renovare si speram noi restaurare a acestor imobile, cel mai multe fiind locuinte particulare. Nu ma preocupa acest proiect, aflat deja in derulare, ci soarta, schimbarea fatadei , dar si a curtilor, interioarelor la multe dintre ele. Ce vreau sa spun este ca aceste case- monument istoric sunt protejate, teoretic de lege, dar ea ar trebui respectata….

Sunt convins ca dumneavoastra personal, ca si cei responsabili din primaria Braosv ati fost in vizite in orase importante ale Europei, mai ales cele din vestul si centrul Europei. Sunt convins ca nu ati vazut geamuri termopan de culoare alba, modificari ale fatadelor, care au basoreliefuri sau alte elemente arhitectonice vechi si care au fost schimbate. Acest lucru se intampla la noi, in Brasov si din ce in ce mai mult din pacate. Un articol dintr-o revista de specialitate a ununi cunsocut istoric de arta din Brasov, se numea, acum cativa ani “Distrugerea Brasovului”.

D-le primar, vreau sa va reamintesc un lucur simplu si direct, prin exemple concrete: transformarea dealului Warte in cartier de blocuri cu un aspect complet difert de arhitectura din centrul Brasovului, ca si distrugerea naturii si a mediului sunt izbitoare si nu isi au locul intr-un oras ca al nostru, cu, care ne mandrim ca este vechi, are o arhitectura cu unele aspecte medievale si din epoca moderna. Alt exemplu urat la ochi si privire este acea crasma ordinara, imi scuzati limbajul, din Livada Postei, cu terasa si toate atributele unui pab, amestec cu crasma de fite, care e situate la capatul, la baza celor mai frumoase vile de sfarsit de secol XIX , inceput de sec XX, cu un farmec aparte, dar la care li se i-a “fata” de acea crasma- toaleta publica. Fatadele la multe din casele din centrul Brasovului sunt complet modificate, in special la ferestre, porti si alt elemente de arhitectura.

Ar fi foarte mult eexemple , alte de dat in sens negativ, nu imi ajung aici paginile petru a le aminti, alta e problema importanta pe care doresc sa v-o prezint.

E vorba de sensurile giratorii, multe, foarte multe construite in ultima vreme, Stiu, ati avut multe astfel de reclamatii ,mai ales in ultimile luni de zile.

Eu vreua sa va spun de doua dintre ele, in stagiu de proiect, si care se doresc a fi construite la Brasov, e vorba ce cel de la intersecita str Harmanului cu b-dul Garii si cel de la Gemenii. Eu nu situ ce studiu de fezabilitate, ce masuratori s-au facut, dar va spun clar ca nu este asa o mare circulatie, care sa aduca dupa sine transformarea acestor intersectii semaforizate in sensuri giratorii. Si alta e problema principala, a tururor sensurilor giratorii, e vorba de siguranta noastra, a celor mai multi , adica a pietonilor.

Ati fost martor personal, in iarna daca nu ma insel la un astfel de accident, petrecut pe trecerea de pietoni din P-ta Sfatului, va spun ca personal cunosc 3 persoane, diferite , care in interval de un an au fost accidentate pe trecerea de pietoni de dupa sensul giratoriu de la Gara, cum vi spre Steagu’.

D-le primar, sunt unul dintre oamenii, dintre parintii, care cel putin din zona Gara- Gemenii, va rugam mult, va rugam sa opriti constructia acestor noi snesuri giratorii, motivul principal ar fi neacordarea de prioritate a pietonilor la traversarea acestor treceri de pietoni, pentru ca, in general, automobilistul roman nu e civilizat, Au si pietonii parte de vina, stiu si acest aspect. Mai stiu ca aceste sensuri giratorii au rolul lor, mai ales in fluidizarea traficului rutier, dar cel mai importanta este viata, iar viata brasovenilor, a multora dintre ei este pusa in pericol de aceste sensuri giratorii.

Poate nici la semafor nu stau unii soferi, dar dotate cu , camere video si cu aparatura performanta, puteti face ceva, concret privind situatia si siguranta rutiera.

Sunt multe alte rugaminti si aspecte de semnalat, mai ales pentru zonele in care sunt scoli, dar si strazi secundare si priincipale pentru “inblanziarea” vitezei excesive si a nerespectarii elementare e legilor rutiere de catre tot mai multi soferi.

Am sa va semnalez si sa va rog, sa indretpati astfel de realitati, in limita atributiilor dumneavoastra.

In alte cateva scrisori, am sa va rog sa rezolvati si alte probleme ale Brasovului, privind taierea excesiva a “verdelui” in favoarea parcarilor, coruptia, saracia, serviciile sociale, educatia, cultura si alte probleme de zi cu zi ale brasovenilor si ale romanilor in general. Va multumesc anticipat si asteptam sa realizati ceea ce isi doresc cu adevarat brasovenii.

Prof. Ovidiu Savu

Informaţii suplimentare 232

Urmează în Braşov 5541

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe