Adaugă
Publicitate

Autorizatia de mediu a Kronospan Brasov este suspendata

Prezentare

Tribunalul Brasov a suspendat printr-o hotarare definitiva autorizatia de mediu emisa de Agentia de Protectie a Mediului Brasov (APM Brasov) pentru fabrica companiei Kronospan de producere de placi PAL din orasul Brasov. Actiunea in instanta a fost promovata de Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM). Suspendarea este valabila pana la solutionarea irevocabila a litigiului. Cauza vizeaza anularea autorizatiei de mediu a Kronospan Brasov. Hotararea are efecte imediate iar introducerea recursului nu suspenda executarea hotararii.

Kronospan Romania este cel mai mare producator de placi PAL din Sud-Estul Europei si o filiala a multi-nationalei Kronospan. Aceasta companie opereaza in Romania in orasele Sebes, Brasov si Constanta. De-a lungul timpului, activitatea Kronospan s-a remarcat prin incalcarea grava a legislatiei privind autorizarea de mediu si a lucrarilor de constructii, generand deja un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei si asupra mediului, datorita emisiilor de substante periculoase care se folosesc in procesul de productie (ex. Formaldehida).

In august 2009 Kronospan a finalizat constructia fabricii sale de producere de placi PAL din orasul Brasov. Construirea fabricii a provocat reactii adverse si ingrijorari grave din partea a numerosi locuitori din Brasov care ar putea fi afectati de lucrari. Peste 7000 de scrisori de protest impotriva noii fabrici au fost semnate de locuitori din Brasov si depuse la autoritatile competente. Lucrarile de construire pentru noua fabrica au fost demarate in absenta unor planuri de urbanism, a unui acord de mediu si a unei autorizatii de construire valabile. In octombrie 2009 APM Brasov a eliberat cu mare rapiditate autorizatia de mediu (nr 295/27 octombrie 2009) pentru ca fabrica sa poata fi pusa in functiune. Pe baza acestei autorizatii Kronospan a inceput in toamna anului 2009 productia la fabrica din Brasov.

Cererea CIDRM catre instanta care a dus la pronuntarea hotararii de suspendare a autorizatiei de mediu a fost motivata de imprejurari de fapt si de drept care au generat dubii suficiente privind legalitatea actului precum si de urgenta prevenirii unor pagube semnificative asupra sanatatii mediului si a populatiei generate de activitatea Kronospan de la Brasov. Aceste efecte se refera in principal la folosirea in procesul de productie a mai multor substante periculoase, cum este formaldehida. Aceasta a fost clasificata de Organizatia Mondiala a Sanatatii drept cancerigena. Fabrica emana de asemenea zilnic vaste cantitati de praf de lemn fin (PM 10), substanta clasificata cancerigena de legislatia aplicabila.

"Suspendarea autorizatiei de mediu printr-o hotarare definitiva ar trebui sa duca la sistarea activitatii de productie a Kronospan de la Brasov. Speram ca actiunea noastra va avea ca rezultat final un nivel mai inalt de protectie a mediului, oamenilor si angajatilor", a declarat Avocat Andreea Ciurea care reprezinta interesele CIDRM in aceasta cauza.

Pentru mai multe informatii va rugam contactati CIDRM la 0264 599 204
Mobil: 0 741588270, e-mail sau vizitati http://sebesfarapoluare.ro


Etichete:

ecologie , APM , Kronospan

Informaţii suplimentare 232

Urmează în Braşov

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe