Adaugă
Publicitate

recomandat

intre 18:00 si 19:30 Program complet

Actiune civică

Piata Tricolorului

participarea este libera si obligatorie :)

Imbunatățește Sesizează

2615 0

Prezentare

Intalnirea biciclistilor brasoveni "Masa Critica" are loc de obicei (in functie de vreme) in ultima zi de vineri a fiecarei luni.
Cu mic cu mare sunteti invitati vineri,in fata Primariei Brasov, Piata Tricolorului (vezi harta. la statuia lupoaicei cu pui).

Traseul va fi urmatorul:
Primarie - str. Nicolae Iorga - Livada Postei - Blvd. Eroilor - Blvd. 15 Noiembrie - Calea Bucuresti - Blvd. Saturn - Blvd. Alexandru Vlahuta - Blvd. Garii - str. 13 Decembrie - str. Iuliu Maniu - Primarie.

Scopul nostru principal este sa promovam bicicleta ca mijloc de transport mai sanatos, economic, ecologic, nepoluant si de multe ori mai rapid, in traficul din orase. Scopurile secundare sunt: sensibilizarea autoritatilor locale pentru a ne amenaja piste speciale pentru biciclisti, aducerea la cunostinta celorlalti participanti la trafic ca impart carosabilul si cu biciclisti si ca au datoria sa ii respecte si sa ii considere egali in trafic.

In prezent, Brasovul are doua piste pentru biciclisti, pe trotuar. In fata Primariei, exista o pista de 200 de metri pe care circula mai mult pietonii. Cealalta pista este situata de asemenea pe trotuar si merge de-a lungul bulevardelor Saturn, Vlahuta, Garii, pana la Faget, unde se termina brusc, intr-un stalp. Cum era de asteptat, si aici trebuie sa impartim pista cu pietonii care nu inteleg ca acele dungi sunt destinate exclusiv noua. O situatie aparte este pe Vlahuta, unde trotuarul este ocupat pe jumatate de masini parcate, iar cealalta jumatate este ocupata in proportie de 90% de pista. Pietonii abia au un metru pe care pot circula.

Eu, Robert Lazar, în calitate de biciclist și locuitor al Brașovului, doresc să existe rasteluri în fiecare instituție de învățământ, fie ea facultate, liceu sau școală generală. În acest fel, tinerii și studenții vor învăța că este mai sănătos și mai economic mersul pe bicicletă. Mai mult, doresc amplasarea unor asemenea rasteluri la toate celelalte instituții din Brașov dar și în zonele cele mai frecventate de oameni: piețe, mall-uri, parcuri, etc. Rețeaua de piste din Brașov ar putea fi de asemenea dezvoltată. Se pot amenaja piste pe str. Carpaților, pe str. De Mijloc, pe Calea București având în vedere faptul că traficul din oraș s-a fluidizat foarte mult în ultima perioadă.
Se poate face ceva, problema este să și vrem să facem ceva...


View Masă Critică Braşov in a larger map


Traseul initial: va fi urmatorul: 
Primarie, str. Nicolae iorga, Livada Postei, str. Muresenilor, str. George Baritiu, sirul Beethoven, Poarta schei, str. Nicolae Balcescu, stanga pe Eroilor langa Prefectura, dreapta inspre blvd. 15 Noiembrie, blvd. 15 Noiembrie, Calea Bucuresti, giratoriu Poienelor, blvd. saturn, str. Zizinului, str. toamnei, blvd. Mihail Kogalniceanu, str. iuliu Maniu si oprirea tot in fata Primariei Brasov.

Prima Masa Critica la nivel international a avut loc vineri, 25 septembrie 1992, ora 18:00 la San Francisco. 
Prima Masa Critica din Brasov a avut loc in iunie 2007, la initiativa lui Sergiu Nichitean si atunci au participat cateva sute de persoane de toate varstele. Multumiti de rezultat, am continuat sa organizam in fiecare ultima zi de vineri din fiecare luna acest eveniment. Exceptie au facut doar lunile de iarna sau cele in care vremea n-a tinut cu noi. De fiecare data cand ne manifestam, lumea ne apauda si ne incuraja de pe margine, existand chiar si cativa soferi care faceau acest lucru. Bineinteles, n-au lipsit evenimentele din trafic. Mici accidente, soferi nervosi care dadeau peste noi, claxoane. Insa evenimentul care a "taiat" elanul biciclistilor s-a petrecut in 25 iulie 2008, cand cateva dube de politie ne-au inconjurat in la intersectia Calea Bucuresti cu Zizinului, ne-au oprit si ne-au legitimat. A fost o actiune in forta care a speriat foarte multi iubitori ai acestui mijloc de transport.
Pe masura ce au trecut lunile, politia s-a obisnuit cu noi si nu ne-a mai oprit. Soferii au inceput si ei sa inteleaga ca si noi avem dreptul sa facem parte din trafic. Desigur, in orice padure exista si uscaturi, asa ca se gasesc tot timpul oameni care sa claxoneze si sa injure participantii la eveniment.


Etichete:

ONG , comunitate , asociatie , ecologie , Masa Critica , bicicleta , biciclisti , Piata Tricolorului , Brasovul Pedaleaza

Contact

Loc de desfășurare:

Bd-ul Eroilor, in fata Primariei Brasov

Urmează în Braşov 6309

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe