Adaugă
Publicitate

Prezentare

„Ştiința occidentală şi filosofia buddhistă – dialog și puncte comune” – la Braşov

Centrul Multicultural al Universității Transilvania și Facultatea de Sociologie și Comunicare cu sprijinul Asociației Rabten Compassionate Wisdom au onoarea să vă invite la conferinţa „Ştiința occidentală şi filosofia buddhistă – dialog și puncte comune”, susținută de Lama Gonsar Tulku Rinpoche, directorul spiritual al Centrului de Înalte Studii Tibetane „Rabten Choeling” din Elveția.

Evenimentul, în premieră pentru Brașov, va avea loc luni, 24 aprilie, între orele 18:00 și 20:00, în Aula Magna a Universității Transilvania, str. Iuliu Maniu, nr. 41A.

Învățăturile vor fi susținute în lb. engleză, cu traducere în lb. română. Pentru mai multe amănunte cu privire la invitat, tematică, vă rugăm citiți cu atenție în josul paginii.

Intrarea este liberă! Înscrierea prealabilă la conferință este opțională, însă utilă pentru buna organizare!

ACCESEAZĂ FORMULARUL DE ÎNSCRIERE ONLINE AICI
http://rabten.ro/ro/evenimente-rcw/inscriere-eveniment-rabten-brasov/

Atât știința occidentală, cât și filosofia buddhistă au ca obiectiv înțelegerea naturii minții, de care depinde felul în care vedem și experimentăm realitatea.

În cadrul acestei conferințe, Lama Gonsar Tulku Rinpoche, unul dintre primii maeștrii care au predat învățăturile buddhiste în Occident, va prezenta auditoriului punctele de întâlnire între știința occidentală și filosofia buddhistă, dar și câteva moduri în care putem integra această cunoaștere în viața de zi cu zi.

De-a lungul secolului al XX-lea, şi mai ales în prezent, reputați oameni de știință şi filosofi din Occident au remarcat neajunsurile concepțiilor strict materialiste, exprimând necesitatea lărgirii orizontului gândirii și al cunoașterii, prin luarea în considerare a multimilenarului tezaur al spiritualității, păstrat și contemplat în Orient.

Prin acest eveniment multicultural ne propunem să creăm o punte între știința occidentală, bazată pe obiectivitate, și gândirea filosofică buddhistă, bazată atât pe logică, cât și pe un proces profund de contemplație interioară, pentru a înțelege mai bine cum funcționează mintea și realitatea ce ne înconjoară.

Mintea şi funcțiile ei reprezintă o temă comună religiilor şi filosofiei, întrucât constituie sursa tuturor trăirilor noastre, însăşi caracteristica ce distinge fiinţele de restul fenomenelor. Tocmai pentru că posedă minte, fiinţele, indiferent de forma şi mărimea lor, ocupă primul loc în învățătura lui Buddha. (Lama Gonsar Tulku Rinpoche)

Scopul comun al științei occidentale și al spiritualității orientale este să crească pe de o parte gradul de confort al vieții, și pe de o altă parte, să ofere metode valide pentru a atinge o fericire durabilă.

Înțelegând natura minții, vom putea înțelege
apoi cum apar diferitele elemente pozitive și negative și modul în care acestea, la rândul lor, condiționează calitatea acțiunilor noastre intelectuale, verbale și fizice. Astfel vom reuși să dobândim mijloacele practice necesare pentru eliminarea suferinței din propria minte şi obținerea fericirii.

Lama Gonsar Tulku Rinpoche fi însoțit și de alții Venerabili călugări, iar prelegerea va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Aşadar, pentru cei interesați să descopere ce i-a fascinat pe Mircea Eliade sau pe Mihai Eminescu la buddhism, și mai ales cum este posibil ca multe descoperiri științifice moderne să ateste ceea cea mulți călugări buddhiști au descoperit doar prin meditație acum peste 2000 de ani, fără acces la laborator sau microscop, acest eveniment ce va avea loc în premieră la Brașov oferă o rară oportunitate.

Vă mulţumim mult şi sperăm să ne vedem cu bine la conferinţă!

Evenimentul este dedicat tuturor celor care aspiră să își lărgească orizontul de cunoaștere, către o mai bună înțelegere a lumii exterioare, cât și a celei interioare.

Detalii despre invitat:

Lama Gonsar Tulku Rinpoche (n. 1949, în Tibet) a fost timp de 33 de ani discipolul lui Geshe Rabten Rinpoche, cel care, la îndemnul actualului Dalai Lama, a devenit principalul fondator al unei tradiții pure şi complete a Dharmei în Europa. Maestrul Gonsar Rinpoche este unul dintre principalii fondatori ai Centrului de Înalte Studii Tibetane „Rabten Choeling” din Elveţia.

Gonsar Rinpoche a studiat îndelung doctrina lui Buddha şi o transmite mai departe atât ascultătorilor occidentali, cât şi celor tibetani, studenţilor laici şi călugărilor. El oferă cu regularitate învățături în limba franceză, engleză, germană sau tibetană, atât în centre de practică buddhistă din Europa, cât și în mari Universități din Germania, Elveția, Austria șamd.

Născut în 1949 la Shigatse, într-o familie cu descendențe regale, la vârsta de 6 ani s-a înscris la Mănăstirea Sera din Lhasa, Tibet, unde a evoluat sub îndrumarea Venerabilului Geshe Rabten Rinpoche. Gonsar Tulku Rinpoche a primit învațătura direct de la Dalai Lama și de la alți maeștri consacrați.

Pentru mai multe amănunte despre Lama citește biografia pe larg sau puteți viziona conferința publică cu tematica „Minte și cunoaștere” susținută de Lama Gonsar Rinpoche la Facultatea de Filosofie din București în aprilie 2013.

  • La organizarea evenimentului au participat, alături de Asociația Rabten Compassionate Wisdom, Centrul Multicultural al Universității „Transilvania” și Facultatea de Sociologie și Comunicare, cu sprijinul partenerilor media și culturali, cărora le mulțumim frumos.

alte informații utile:

Accesul la conferință are loc prin intrarea din str. Iuliu Maniu, nr. 41A.

Intrarea este liberă! Înscrierea prealabilă la conferință este opțională, însă utilă pentru buna organizare! Accesați aici formularul de înscriere:

Pentru alte întrebări, vă rugăm contactați responsabilul de PR:

Maria Ghiurțu, din partea Centrului Multicultural al Universității „Transilvania”

Vlad Doroican, din partea Rabten Compassionate Wisdom România

ACCESEAZĂ FORMULARUL DE ÎNSCRIERE ONLINE AICI: http://rabten.ro/ro/evenimente-rcw/inscriere-eveniment-rabten-brasov/

Contact

Organizator:

Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania

Rectorat: B-dul Eroilor nr.29, 500036, Brasov

0268413000


Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

Brașov, str. Iuliu Maniu, nr. 47A

Urmează în Braşov 6369

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe