Apreciez 0
PERCUSSIONescu & Matei Ioachimescu în cadrul Festivalului Musica Barcensis 2022
Locația: Biserica Evanghelică Fortificată din Hărman
duminică, 21 august 2022 – ora 18:00
Intrarea este liberă.
Irina Rădulescu – marimbă
Andrei Duță – vibrafon
Matei Ioachimescu – flaut
Protagoniștii turneului sunt deja cunoscuți publicului din România în urma unor serii de concerte extrem de iubite și de cerute precum “La Vida Loca”, ”Origins”, ”Romanian Rhapsody”, “Bits of Romanian Beats” sau “Vibraimba”. Este vorba despre flautistul Matei Ioachimescu, artist (re)cunoscut al scenelor internaționale, care, prin interpretarea sa spontană și creativă și prin felul în care transmite emoția și interacționează cu publicul, este considerat un adevărat ”rockstar” al muzicii clasice. Odată cu acest proiect, Matei Ioachimescu (artist stabilit la Viena), revine pe scenele din România în compania lui PERCUSSIONescu (Irina Rădulescu – marimbă, Andrei Duță – vibrafon), un grup cameral original, de excepție, care deja se impune pe scenele internaționale. Împreună, îmbinând creativitatea cu tehnica remarcabilă, cei trei artiști vor explora noi teritorii muzicale în seria de concerte “Legends”, oferind publicului o experiență sonoră complet nouă.
Programul concertului:
Led Zeppelin Suite (ar. Jorge Rojas)
Heart-shaped Box (Curt Cobain/ Jacob Elkin)
Metallica Medley (ar. Jorge Rojas)
Fear of the Dark (ar. Jorge Rojas)
…in Time (Gabriel Mălăncioiu)
Riffs and Solos (Mihai Măniceanu)
I don’t want to miss a thing (ar. Jorge Rojas)
Don’t smoke on the land (Andrei Petrache)
Sweet Child of Mine (ar. Jorge Rojas)
Matei Ioachimescu
Celebrul compozitor finlandez Kalevi Aho afirma despre Matei Ioachimescu: „Cântatul lui a impresionat profund publicul, după fiecare concert mai mulți spectatori au izbucnit în lacrimi, iar aplauzele au fost neobișnuit de lungi. Matei Ioachimescu face parte dintre cei mai mari flautiști pe care i-am ascultat.” Matei Ioachimescu, flautist român de renume, susține o activitate concertistică impresionantă, este recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitaluri cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, oraș unde s-a stabilit și unde a studiat flautul cu profesoara Barbara Gisler și muzică veche cu profesorul și clavecinistul Ingomar Rainer. Flautiști și profesori renumiți precum Pierre-Yves Artaud, Renate Armin Greiss, Ion Bogdan Ștefănescu sau Aurele Nicolet l-au influențat în dezvoltarea sa ca artist. Matei Ioachimescu este laureat al mai multor distincții si burse ( Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation ) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall.
Albumul de debut împreună cu pianista Cătălina Butcaru, intitulat “Lumiere”, este considerat de către criticii de specialitate un produs de referință pentru aceste două instrumente. În calitate de solist prezintă atât concerte clasice, cât și prime audiții ale unor compozitori contemporani, împreuna cu orchestre filarmonice din țară și din străinatate. Este cunoscut pentru turneele naționale și europene: Legends, Romanian Rhapsody, Paris, Playlist, Culorile Sunetelor și La Vida Loca, proiectul cu succes internațional pe scene din România, Austria, Polonia și Estonia, care a adus în anul 2019 albumul cu același nume lansat la casa de discuri ViennArt. Matei Ioachimescu este membru fondator al Green Thing Ensemble. Pentru activitatea sa intensă și calitatea înaltă a proiectelor susținute, i-a fost încredințat titlul de “Ambasador al Integrării” în anul 2013 de către Ministerul de Externe al Austriei. Este invitat ca membru al juriului în competiții internaționale și susține workshop-uri în Austria, Japonia, Ungaria, România și Croația. Din anul 2020, Matei Ioachimescu predă flautul la Facultatea de Muzică și Teatru, a Universității de Vest din Timișoara.
PERCUSSIONescu
Versatilitatea, sensibilitatea, virtuozitatea și interesul permanent pentru inovație, sunt elementele care definesc PERCUSSIONescu, singura formație camerală de percuție din România înființată în anul 2016, de către tinerii muzicieni Irina Rădulescu și Răzvan Florescu. Inițiativa celor doi are ca fundament pasiunea comună pentru muzica de cameră și pentru muzica nouă deopotrivă, precum și afinititatea pentru instrumentele melodice, respectiv vibrafonul și marimba, două dintre cele mai sofisticate și spectaculoase instrumente de percuție. Direcția muzicală pe care o propune PERCUSSIONescu este inedită, aceștia căutând în permanență să împărtășească publicului muzica ce se află la granițele a trei stiluri distincte: clasic, jazz și clasic-contemporan. Grupului i s-a alăturat în anul 2022 tânărul Andrei Duță, o tânără speranță a vibrafonului și a percuției, în general. Abordarea îndrăzneață și originală a grupului a fost imediat observată și apreciată încă de la debut, câștigând notorietate cu fiecare apariție. Printre cele mai importante realizări ale formației se numără reprezentarea Universității Naționale de Muzică din București la Festivalul și Concursul internațional “Umanitaria” din Milano (2017), obținerea dublei burse Erasmus pentru anul universitar 2018-2019 la Academia de Muzică Janaček din Brno, Cehia (prima bursă Erasmus oferită de UNMB pentru o formație camerală) și, nu în ultimul rând, debutul internațional ce a avut loc în luna Decembrie a anului trecut, prin susținerea unui concert în cadrul Festivalului Internațional de Percuție din Brno. În prezent, fac parte din proiectul “Connectarts”, prima platformă online din România dedicată promovării profesioniste a tinerilor interpreți de muzică clasică/contemporană.
Andrei Duță este un tânăr percuționist care la doar 14 ani se remarcă deja printr-o abordare matură a repertoriului de marimbă și de multipercuție, deopotrivă. La vârsta de 8 ani începe studiul muzicii la catedra de pian principal a Colegiului Național de Muzică George Enescu din București și, doi ani mai târziu, pasionat fiind de tobe, se reorientează către instrumentele de percuție, unde își descoperă și pasiunea pentru Marimba solo. Pe parcursul celor cinci ani de studiu, la clasa profesorului Alexandru Sturzu, Andrei Duță și-a însușit un repertoriu bogat, ce îi pune în valoare virtuozitatea și sensibilitatea și care i-a adus numeroase premii importante în cadrul Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală, printre care amintim Premiul I la Etapa națională, 2022, premiul I la etapa zonală – 2020, Premiul III la etapa națională – 2019. De asemenea, a participat la Festivalul Cultural Național Arta Sonoră la ediția din 2019, desfășurată la Breaza și la ediția din 2022, desfășurată la Mogoșoaia, sub îndrumarea profesorului Alexandru Sturzu. De când este elev al catedrei de percuție, este o prezență nelipsită în stagiunea de concerte Live la Enescu.
În cadrul Festivalul Musica Barcensis 2022 – Ediția a XIII-a, desfășurat între 2 iulie și 28 august 2022, vor avea loc concerte în fiecare duminică, în cele 7 săptămâni de vară, în biserici fortificate sau biserici – monument din Țara Bârsei (10 evenimente). Festivalul debutează în 2 iulie cu un eveniment devenit deja tradiție: o excursie muzicală itinerantă în zona Zagon – Covasna, moderată de muzicienii Ursula și Kurt Philippi. Alte 9 concerte vor fi susținute în fiecare duminică din lunile iulie și august, de peste 100 de artiști din 3 țări, în bisericile evanghelice din Cristian, Măieruș, Sânpetru, Codlea, Prejmer, Ghimbav, Feldioara, Hărman și Vulcan, organizatori fiind, și în acest an, Fundația pentru Cultură și Patrimoniu Forum ARTE, Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov, alături de bisericile evanghelice în care au loc concertele.
Programul festivalului între:
02 iulie 2022 – Excursie muzicală (Ozun – Zagon – Covasna – Păpăuți )
03 iulie 2022 – ora 17:00 – Cristian- Orchestra de tineret Szerenád (Sf. Gheorghe), dirijor Lőfi Gellért
10 iulie 2022 – ora 17:00 – Măieruș – Ciprian Dancu & Tiberius Quartet (Sibiu / Tg. Mureș)
17 iulie 2022 – ora 17:00 – Sînpetru – Flauto Dolce & Gabor Hegyi & Max Braisch (Cluj / Germania)
24 iulie 2022 – ora 17:00 – Codlea – Valentin Șerban & Gabriel Gîțan (Brașov /București)
31 iulie 2022 – ora 17:00 – Prejmer – Coro Piccolo (Karlsruhe, Germania)
07 august 2022 – ora 17:00 – Ghimbav – Duo Cell’Arpa (București)
14 august 2022 – ora 18:00 – Feldioara – Bachchor & Capella Coronensis, dirijor S. Schlandt
21 august 2022 – ora 17:00 – Hărman – PercussioNescu & Matei Ioachimescu (București)
28 august 2022 – ora 17:00 – Vulcan – Zagreb String Quartet (Croația)
Festivalul Musica Barcensis este în fiecare an un prilej de a descoperi locuri noi, biserici fortificate din jurul Brașovului, monumente de o valoare culturală deosebită, încărcate de istorie, situate într-un cadru natural de excepție. Muzica, spațiul gotic sau clasicist se îmbină armonios, astfel încât vizitatorul va avea parte de o experiență frumoasă și mereu surprinzătoare.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, cu respectarea normelor în vigoare, dacă va fi cazul.
Organizatori: Fundația Forum ARTE, Biserica C.A. din România – Parohia Brașov
Bisericile C.A. din: Cristian, Măieruș, Sânpetru, Codlea, Prejmer, Ghimbav, Feldioara, Hărman și Vulcan
Parteneri: Consiliul Județean Brașov, Primăria Comunei Feldioara, Primăria Municipiului Codlea, Primăria Orașului Ghimbav
Sponsori: NBHX Rolem, Pop94
Parteneri media: Radio România Muzical, RTT, Monitorul Expres, Zile și Nopți, News BV, BizBrasov, Brassaï Magyar Adás, Karpatenrundschau
Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Brașov
Mai multe informații despre concerte și artiști se găsesc pe site-ul și pe pagina de FB Forum ARTE:
www.forumarte.ro/musica-barcensis-2022
www.facebook.com/fundatiaforumarte
Hărman, str. Pieții, nr. 1, cod poștal 507085, spre Buzau/Bacau, pe DN10, apoi pe DJ112, la aproximativ 15 min de Brasov.
Mariana Dieners: 0726601933, 0748067962
Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.