Adaugă
Publicitate

Prezentare

Societatea Cultural Artistica de Tineret CONCRET, Primaria Rasnov si Casa de Cultura a Studentilor din Bucuresti organizeaza in perioada 13 - 23 Iulie 2008 editia a IX-a a programului "Curtea Comediantilor - Atelier European de Arta Medievala, Renascentista si Traditionala". Evenimentul se va desfasura la Rasnov si Bucuresti. Aceasta editie a "Curtii Comediantilor" este dedicata Anului European al Dialogului Intercultural 2008.

Parteneri ai acestui proiect sunt: Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" - Bucuresti Muzeul Cetatea Rasnov Sponsori si susutinatori ai proiectului Fundatia pentru Tineret a Municipiului Bucuresti La Ateliere vor participa trupe de teatru din tara (Compania de arta Studio 24, Grupul de muzica medievala si traditionala TRUVERII, studneti de la UNATC), dar si trupe artistice de tineri din Spania (RAICEIROS), Estonia (KUBIS) . Vor fi invitate sa prezinte spectacole si Concerte in cadrul Curtii Comediantilor trupe din Romania (printre care Cimpoierii de Transilvania, Grupurile folclorice din Rasnov, Teatrul STRADA din Brasov, Ansamblul folcloric DOINA-Bucuresti, Tabara Medievala de la Zarnesti, studenti de la UNA Bucuresti) Vor mai fi expozitii de fotografie (Biserici fortificate din Transilvania; Curtea Comediantilor 2007), lansari de carte si CD - audio (Truverii - Basilicum)

Programul Curtii Comediantilor se va desfasura dupa cum urmeaza: 13 18 Iulie, Rasnov, atelier inchis 19 Iulie, Rasnov, atelier deschis publicului 19 - 20 Iulie, Rasnov, stagiunea comediantilor 23 Iulie, Bucuresti - Muzeul National al Satului, stagiunea comediantilor -

Scurt Istoric : Dupa ce a initiat Festivalul de Arta medievala de la Sighisoata (in 1992), SCAT CONCRET si Compania de Arta STUDIO 24 ofera ocazia descoperirii creatiei si a modului de viata al trupelor de artisti ambulanti printr-un proiect aparte, denumit "Curtea Comediantilor". Devenit un eveniment traditional, "Curtea Comediantilor" a fost infiintata de Compania de arta STUDIO 24 in anul 2000 in Lecce, impreuna cu asociatia SPECIMEN. A fost continuata in acelasi an in Romania (Sighisoara, Bucuresti, Ramnicu Valcea - Participanti Compania de Arta Studio 24 si Compania SPECIMEN Teatro) prin organizarea a SCAT CONCRET, iar in anii urmatori s-a reluat la Sighisoara si Curtea Veche din Bucuresti (2001 - participanti din Romania si Galicia), la Hanul lui Manuc in Bucuresti (2002 - participanti din Romania si Italia), in cetatea Rasnov si in Bucuresti (2003 - 2007 - din 2005 la Muzeul National al Satului - participanti din Romania, Italia, Spania, Malta, Irlanda, Suedia, Portugalia, Croatia, Ungaria). Anul trecut CURTEA COMEDIANTILOR a participat in cadrul programului Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007 reusind pentru prima data sa colinde din cetatea in cetate intocmai ca vechii ambulanti - Rasnov, Sighisoara, Sibiu, Bucuresti. Editia din 2007 a primit mentiune in cadrul Galei Societatii Civile 2008 Curtea Comedianţilor este un atelier de creaţie artistică, descoperire, cultură, un spaţiu atemporal în care căutam să ne găsim rădăcinile culturale europene. Acest eveniment readuce în mileniul trei viaţa şi spectacolul trupelor ambulante ale evului mediu, renascentist şi baroc, dar şi tradiţiile acelor vremuri rămase în conştiinţa populară. Întâlnirea pe plan artistic dintre tineri de culturi diferite ne dovedeşte că unitatea Europei trebuie să se construiască pe educaţie culturală, căci prin artă barierele de limbă, religie, sociale, economice sunt depăşite.

PROGRAM:

  • Curtea Comedianţilor - Atelier închis 1 - Râşnov, 13 - 18 iulie 2008, cu participarea unor grupuri artistice de tineret din România, Spania, Estonia, Croaţia. Pe timpul atelierului închis se va lucra în grupuri mixte funcţie de atelier (teatru, păpuşi, scenografie, muzică, dans, acrobaţie, lupte). Atelierele vor fi conduse de artişti profesionişti, cu pregătire pe specificul fiecărui atelier şi cu care s-a mai colaborat anterior acestui proiect. Grupurile vor lucra relativ independent, fiecare dintre ele pregătind momente din spectacolul comun care vor ilustra diversitatea si toleranţa culturală dedicată acestui an. Se vor desfăşura două etape de pregătire: Etapa de pregătire prin exerciţii si improvizaţie si Etapa de pregătire pe tema si personajele spectacolului. Tot pe perioada atelierului grupurile de tineri vor învăţa diverse cântece medievale şi tradiţionale specifice ţărilor participante. Costumele se vor realiza în cadrul atelierului de costum de către tineri, sub îndrumarea specialistului scenograf, şi se va învăţa modul de purtare a costumului medieval in funcţie de personaj si de tipul costumului. Din punct de vedere organizatoric se are în vedere asigurarea posibilităţii de pregătire a hranei chiar de către tineri in funcţie de spaţiul geografic şi chiar in funcţie de perioada (masa medievală) : stabilirea si găsirea reţetelor culinare specifice, procurarea necesarului "tehnic" pentru bucătărie (fiecare grup va aduce cu el condimente specifice si alte materii culinare locale). Pe perioada atelierului aceste grupuri vor forma o familie, trăind si lucrând împreună.
  • Curtea Comedianţilor - Atelier deschis publicului 1 - Râşnov, 19 iulie 2008 - Piata centrala Vor participa şi grupuri autohtone Publicul va putea descoperii modul de viţă şi arta artiştilor ambulanţi ai evului mediu şi renascentist, fiind implicat direct în exerciţiile de pregătire specifică, putând învăţa paşi de dans medieval, despre commedia dell'arte, folosirea unor arme medievale, jonglerie. Pe de altă parte publicul va putea asista la repetiţiile artiştilor şi chiar să guste din mâncarea pregătită de artişti de teatru şi muzică venite pentru această etapă. Vor fi: spectacole de commedia dell'arte, farse medievale, scenete, scene de lupta, jonglerie, concerte de muzica medievala. Renascentista si traditionala, momente de dans medieval.
  • Stagiunea Comedianţilor - Rasnov 19, 20 iulie, - Cetate si piata Centrala Se vor prezenta momente artistice atât de trupelor participante în atelier cât şi a altor trupe invitate Curtea Comedianţilor la Sat -
  • Stagiunea Comedianţilor 2 - Bucureşti - Muzeul Naţional al Satului, 23 iulie Se vor prezenta momente artistice atât de trupelor participante în atelier cât şi a altor trupe de teatru şi muzică venite pentru această etapă.

Contacte organizatori principali: 0744 677 307 - Mihai Serghei Todor - presedinte SCAT CONCRET, director artistic 0743 090 904 - Carmen MARUNTELU - visepresedinte SCAT CONCRET, director organizatoric www.curtea-comediantilor.ro

Contact

Loc de desfășurare:

Pe drumul dintre Poiana Brasov si Rasnov

Urmează în Braşov 5672

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe