Adaugă
Publicitate

intre 12:00 si 14:00 Program complet

Atelier, curs

Muzeul Casa Mureşenilor

Accesul este gratuit. Necesită înscriere.

0268477864

Imbunatățește Sesizează

2811 0

Prezentare

În perioada 25-28 martie 2014, în Buşteni, Braşov și Sinaia, se organizează 3 Workshop-uri susţinute de maestrul YUSAI SHOKOIN (Japonia). Maestrul Yusai Shokoin şi echipa sa din Japonia au dorit aducerea în atenţia publicului din ţara noastră a pasiunii Reginei Elisabeta a României, aceea de realizare a dantelei lucrate cu suveica. În decursul celor trei ani, proiectul s-a adresat unui număr de 400 persoane din oraşele Sinaia, Buşteni şi Braşov, interesate să-şi însuşească arta realizării unor elemente de dantelărie manuală folosind suveica cu ață sau mătase, şi şi-a propus ca la final, 40 să poată lucra cu uşurință, iar 4 persoane să predea această tehnică de lucru celor interesaţi, continuând astfel tradiţia instituită de regină. Sensei Yusai Shokoin va desemna persoanele care pot continua să ne descifreze această minunată artă a dantelei lucrate cu suveica. Ele se vor alătura doamnelor recunoscute la noi în ţară ca fiind specialiste în dantela frivolité, pentru care tatting-ul nu mai este demult “o artă uitată”.

La acestă ediţie, rezervată evaluărilor finale, sunt admise, de asemenea, persoanele care doresc să se iniţieze în tainele tatting-ului şi vor să-l cunoască pe maestrul Yusai Shokoin. În anii anteriori participanţii, elevi şi adulți au apreciat inițiativa muzeului şi a Ambasadei Japoniei, de a oferi o alternativă a petrecerii timpului liber practicând o îndeletnicire atât de dragă Reginei Elisabeta.
Atelierul se va desfășura în Brașov la Muzeul ”Casa Mureșenilor”, joi, 27 martie 2014, între orele 11-13. Participarea este gratuită, pe baza înscrierii nominale, la adresa Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, tel. 0268-477864 sau e-mail . Nr. maxim de participanţi – 20 persoane. Materialele necesare desfăşurării activităţii vor fi puse la dispoziţie de dl. Yusai Shokoin.
Persoana de contact: Cristina Seitz.

Program:

 • Marţi, 25 martie 2014
  16 - 18 – atelier de tatting – Centrul Cultural Carmen Sylva Sinaia
 • Joi, 27 martie 2014
  11 - 13 – atelier de tatting – Muzeul Casa Mureşenilor Braşov
 • Vineri, 28 martie 2014
  11 - 13 – atelier de tatting – Castelului Peleş
  13 - Concluzii

Nr. maxim de participanți – 20 persoane (elevi și adulți)/atelier

Organizatori: Ministerul Culturii, Muzeul Naţional Peleş, Ambasada Japoniei, Asociația de Colaborare pentru Artă şi Meşteşuguri Japonia – România.
Parteneri: Muzeul Casa Mureşenilor Braşov, Centrul Cultural Carmen Sylva, Sinaia

TATTING este o dantelă lucrată manual numai din inele, picouri şi noduri, cu ajutorul suveicii şi este considerată cea mai reprezentativă expresie a artei textile, datorită delicateței modelelor redate.
Preocupare în trecut doar pentru domniţe şi regine, tehnica realizării dantelei manuale cu suveica a fost adusă în Romania din Flandra şi este cunoscută ca dantela frivolité fiind considerată un meşteşug pe cât de rafinat, pe atât de migălos.
SUVEICA este o piesă de formă alungită, folosită pentru dirijarea firului la războiul de țesut şi la croşetat. Ea are diferite forme şi dimensiuni şi poate fi confecționată din lemn, fildeş, oțel, sidef, baga, porțelan şi, în zilele noastre, din plastic. Aurită şi minuțios decorată, suveica a atras atenția colecționarilor pasionați de acest domeniu.
Una dintre pasiunile Reginei Elisabeta a României, în care a excelat la vârsta maturității, a fost realizarea dantelei cu suveica şi împreună cu prietena sa, care făcea parte din înalta societate engleză, Katharin Hoare, au contribuit la popularizarea acestei practici publicând cartea The Art of Tatting, care apărea la Londra, în anul 1910, la editura Longmans, Green@Company .
Coperta cărții reproduce cea mai importantă lucrare a Reginei Carmen Sylva, care i-a asigurat recunoaşterea internațională a talentului său în acest domeniu, “Scutecul de botez al principelui Carol” (viitorul rege Carol al II-lea, născut în 1893), care a obținut Medalia de aur la Expoziţia Universală de la Paris din anul 1900.


Etichete:

cultura , atelier , muzeu , workshop , Muzeul Casa Muresenilor , arta , Tatting

Contact

Loc de desfășurare:

Piata Sfatului nr. 25

0268477864

Urmează în Braşov 6377

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe