Adaugă
Publicitate

Prezentare

In perioada 1-14 septembrie 2010, la Muzeul "Casa Muresenilor" se va desfasura un curs de dans pentru instructori, cu un maestru coregraf de la Opera Brasov, in cadrul proiectului "Romana – Renasterea unui dans din tezaurul coregrafic national romanesc".

Cursurile se vor desfasura la sediul muzeului de luni pana vineri.

În secolul al XIX-lea la Braşov se năştea un dans de societate unic şi original, ca reacţie specifică unei epoci în care naţiunile şi naţionalităţile concurau în toate planurile, cel al vieţii sociale nefăcând excepţie nici el de la regulă. Cu toate acestea, încă de la apariţie, acest dans a fost preluat de toate comunităţile Transilvaniei, un asemenea exemplu venind chiar din oraşul de la poalele Tâmpei.

La balul Casinei maghiare relatează un cotidian clujean că au participat şi românii, în hainele lor tradiţionale brodate cu aur (hainele specifice din Şcheii Braşovului), şi au dansat „Romana”; s-a manifestat o atmosferă frăţească, după cum consemna corespondentul maghiar.

În paginile de mică publicitate din „Gazeta Transilvaniei” (ziarul familiei Mureşenilor), maestrul de dans Carol Samagyi anunţa organizarea de „curs pentru învăţarea Romanei, Quadrilului şi a Valsului în 6 paşi”.

În secolul al XX-lea, studenţii braşoveni de la Cluj „exportau” un dans local, conferindu-i anvergură „naţională” cu ocazia serbării maialului foştilor absolvenţi ai Liceului nr. 1 Românesc (mult mai cunoscut astăzi ca Liceul „Andrei Şaguna”).

Ne aflăm astăzi în fericita situaţie de-a încerca renaşterea unui dans naţional românesc de societate prin organizarea unui curs pentru instructori de dans, care să promoveze acest monument al patrimoniului cultural naţional imaterial. Acest proiect nu putea fi realizat fără ajutorul partenerilor noştri Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Braşov, Opera Braşov, Asociaţia Culturală Germano-Română „Romanima” Nürnberg şi fără ajutorul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Mai multe informatii gasiti pe site-ul muzeului.


Etichete:

dans , curs , Muzeul Casa Muresenilor , CJCPCT , Administratia Fondului Cultural National , Valer Rus

Contact

Organizatori:

Muzeul Casa Mureşenilor

Piata Sfatului nr. 25

0268477864


CJCPCT Brasov

str. Apullum Nr.3, Brasov

0368885860


Loc de desfășurare:

Piata Sfatului nr. 25

0268477864

Urmează în Braşov

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe