Adaugă
Publicitate

Prezentare

Asociatia Culturala Artessentia, in parteneriat cu Uniunea Junilor din Scheii Brasovului si Brasovechi organizeaza la Casa Junilor o serie de evenimente menite sa readuca in atentie artele si mestesugurile uitate specifice zonei noastre.

Reputatele artiste si restauratoare de arta brasovene, Victoria Taroi si Georgiana Gamalie va invită sa participati la un curs aparte, desfăşurat pe durata a patru şedinţe, in care veti fi iniţiaţi în tainele picturii icoanei pe lemn, in tehnica vechilor iconari. Tema cursului presupune pictarea unui fragment din icoana Sfantului Arhanghel Mihail, Schitul Topolnita (1645), respectand toate etapele urmate de iconarii din trecut. Fiecare participant va lucra o icoană pe un blat de lemn grunduit (21/29 cm).


Structură curs: 4 şedinţe a câte doua ore
Program săptămânal, vinerea, in datele - 3,10, 17 si 24 martie 2017, orele 18.00-20.00.
1. a) Scurta prezentare a icoanei. Geneza icoanei. Icoana romaneasca pe lemn.
b) Pregătirea pentru pictura icoanei (rugăciuni ale unor iconari şi zugravi bisericeşti). Transpunerea desenului pe blatul de lemn grunduit.
2-3. Aplicarea foiţei metalice aurii. Însuşirea teoriei cromatice specifice. Inventarul instrumentarului cromatic. Tehnici de preparare a pigmenţilor. Aşezarea în straturi a zonelor de culoare dupa izvodul/modelul ales - proplasma, semicarnatie, carnatie, lumini/ blicuri.
4.Vernisare.

Taxa de participare: 300 lei (se achita la prima sedinta).

Număr locuri limitat : 10 participanţi
Pentru inscrieri, va rugam să transmiteţi o confirmare fermă cu titlul "Inscriere curs icoana pe lemn", la email , impreuna cu datele dumneavoastră de contact.

Cursurile sunt susţinute de Victoria Taroi si Georgiana Gamalie, membre fondatoare ale Asociaţiei Culturale Artessentia, asociaţie situată în inima Scheiului, care se preocupa de revitalizarea prin artă a patrimoniului local.

Victoria Ţăroi - licenţiată in conservare - restaurare la Facultatea de Arte Vizuale din Timişoara, cu dublu masterat în restaurare iconă şi textile - este un reputat artist vizual cu numeroase expoziţii de nivel naţional şi internaţional, cu experienţe multiple în cercetare si restaurare artă, pedagogie si curatoriat, cu portofoliu amplu in domeniul design-ului muzeal, de interior, obiect, mobilier si vestimentar.

Georgiana Gamalie - licentiata in conservare - restaurare icoana/ lemn policrom la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dimitrie Staniloaie" din Iasi, doctor in biologie aplicata in domeniul conservarii colectiilor muzeale- are o vasta experienta in domeniul cercetarii si restaurarii de arta, pedagogic, muzeal si curatorial, precum si o larga arie de exprimari personale ca artist vizual.

Contact

Organizator:


Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

Brașov, str. Prundului, nr. 1, et. 1

0763390289, 0762633745

Urmează în Braşov 6369

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe