Adaugă
Publicitate

Prezentare

Din 26 ianuarie, la Casa Junilor incepe un nou curs de pictura a icoanei pe lemn, sub indrumarea Victoriei Țăroi și a Georgianei Gămălie, restauratoare de arta si artiste reputate.

Pe durata celor opt ședințe, cursantii vor fi inițiati în tainele picturii icoanei pe lemn, în tehnica vechilor iconari, pictand un detaliu al icoanei Iisus Hristos Pantocrator (Mânăstirea Sfânta Ecaterina de pe Muntele Sinai, secolul VI), pe blat de lemn grunduit.


Ședințele de curs au loc săptămânal, vinerea, în datele 26 ianuarie, 2,9,16, 23 februarie, 2,9,16 martie 2018, între orele 18.00-20.00, iar la finalul cursului, lucrările se vor constitui într-o expoziție care va fi vernisată la Casa Junilor, locul de desfășurare a cursului.

Structură curs: 8 ședințe a câte două ore
1. a) Scurtă prezentare a icoanei. Geneza icoanei. Icoana românească pe lemn.
b) Pregătirea pentru pictura icoanei (rugăciuni ale unor iconari și zugravi bisericești).
Transpunerea desenului pe blatul de lemn grunduit.
2. Incizarea desenului. Aplicarea foiței metalice aurii (schlagmetal).
3-7.Însușirea teoriei cromatice specifice. Inventarul instrumentarului cromatic. Tehnici de preparare a pigmenților. Așezarea în straturi a zonelor de culoare după izvodul/modelul ales
- proplasma, semicarnație, carnație, lumini/ blicuri.
8.Vernisare.

Taxă de participare: 600 lei

Locația: Casa Junilor, str. Prunduui nr. 1 (lângă Poarta Schei)
Disponibilitate : 10 participanți

Pentru înscrieri, este necesar să transmiteți o confirmare fermă cu titlul "Înscriere curs icoană lemn" la email , împreună cu datele dumneavoastră de contact (număr de telefon și nume complet).

"Atelierele noastre se adresează adulților care doresc să își valorifice timpul printr-o reîntorcere la arta vechilor iconari, pentru a-și însuși istoria și tehnica acestora. Dorim să vă oferim o experiență plăcută, prin care emoția subconștientului dumneavoastră, provocată prin artă, să se exprime la modul cel mai personal, cu sensibilitate, cu căldură sufletească, în cadrul dat. Obiectele create în cadrul atelierelor vor aduce un plus ambianței căminului dumneavoastră sau se pot transforma într-un cadou original pentru cineva drag.Echipa noastră, o echipă creativă și complexă, compusă din specialiști pe o arie largă de domenii, se modelează pe diverse subiecte de patrimoniu repunându-le în atenție prin arta actuală".

Victoria Țăroi și Georgiana Gămălie, coordonatoarele cursului, sunt membre fondatoare ale Asociației Culturale Artessentia, asociație situată în inima Scheiului, care se preocupă de revitalizarea prin artă a patrimoniului local.

Victoria Țăroi - licențiată în conservare - restaurare la Facultatea de Arte Vizuale din Timisoara, cu dublu masterat în restaurare icona și textile - este un reputat artist vizual cu numeroase expoziții de nivel național și internațional, cu experiențe multiple în cercetare și restaurare artă, pedagogie și curatoriat, cu portofoliu amplu în domeniul design-ului muzeal,
de interior, obiect, mobilier și vestimentar.
Georgiana Gămălie - licențiată în conservare - restaurare icoana/ lemn policrom la
Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dimitrie Staniloaie" din Iași, doctor în biologie aplicată în domeniul conservării colecțiilor muzeale- are o vastă experiență în domeniul cercetării și restaurării de arta, pedagogic, muzeal și curatorial, precum și o largă arie de exprimări personale că artist vizual.

Contact

Organizator:


Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

Brașov, str. Prundului, nr. 1, et. 1

0763390289, 0762633745

Urmează în Braşov 5277

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe