Adaugă
Publicitate

Prezentare

Artistii Asociatiei Culturale Artessentia, vă invită la un curs inedit, desfăşurat pe durata a cinci şedinţe, care vă iniţiază în tainele zugrăvitului tradiţional al icoanei pe sticlă în spiritul vechiului centru de iconari din Scheii Braşovului.
În cadrul atelierelor, veţi "scrie tipare" cu "condeie", veţi pune "urzeala", veţi "umple glaja" cu "fărburi" frecate pe "piatra de feşteală" cu "lufărul", veţi încheia "chenarul" şi veţi pune "dosarul".

Structură curs: 5 şedinţe a câte doua ore. Program săptămânal, vinerea 17 noiembrie, 24 noiembrie, joi, 30 noiembrie,8 şi 15 decembrie 2017
1. a) Incursiune în istoria milenară a sticlei şi a tehnicii picturii pe sticlă în lume. Despre pictura pe sticlă a Europei apusene din secolul XIV şi geneza icoanei transilvănene pe sticlă. Apariţia glăjeriilor la noi în ţară şi a centrelor de iconari pe sticlă şi răspândirea lor în Transilvania. Specificităţi, influenţe, tematici, materiale şi tehnici.
Centrul de iconari din Scheii Braşovului.
b) Pregătirea pentru pictura icoanei (rugăciuni ale unor iconari şi zugravi bisericeşti), "scrierea tiparului", pregătirea sticlei şi "răzăluitul urzelei" pe dosul sticlei cu "condeie".

2. Însuşirea teoriei cromatice specifice. Inventarul instrumentarului cromatic. Tehnici de preparare a pigmenţilor. Aşezarea în straturi a zonelor de culoare (în succesiune inversă faţă de privitor), urmând izvodul/ tiparul icoanei alese.

3. Finalizarea picturii, a "umplerii" cu "văcsele"/ "farburi", "chenarul". Aplicarea foiţei metalice aurii.

4.Pregătirea ramei - colorare şi decorare specifică (motive florale, geometrice sau liniare) prin tufuire, pictare şi patinare. Vernisare, închiderea cu "dosar" a icoanei pe sticlă (montarea sticlei în ramă cu andosarea ei).
Fiecare participant va lucra o icoană cu tem la alegere, din albumul https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1308552809203072&type=3 dupa includerea in grupul Icoana Scheiana.
Taxa de participare: 400 lei - se achita integral la prima şedinţă de curs.

Număr locuri limitat : 10 participanţi
Pentru inscrieri, va rugam să transmiteţi o confirmare fermă pe email , cu titlul "Curs icoana pe sticla" care să conţină şi datele dumneavoastră de contact, precum si link sau atasament cu imaginea icoanei alese, din albumul https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1308552809203072&type=3. Este necesara inscrierea prealabila in grupul inchis Icoana Scheiana.

Atelierele noastre se adresează adulţilor care doresc sa isi valorifice timpul printr-o reintorcere la arta zugravilor iconari pe sticla, pentru a-si insusi istoria si tehnica acestora. Dorim sa va oferim o experienta placuta, prin care emotia subconstientului dumneavoastra, provocata prin artă, să se exprime la modul cel mai personal, cu sensibilitate, cu căldură sufletească, cu exuberanţă şi moderaţie în cadrul dat. Obiectele create in cadrul atelierelor vor aduce un plus ambiantei caminului dumneavoastra sau se pot transforma intr-un cadou original pentru cineva drag.

Cursurile sunt susţinute de Victoria Taroi si Georgiana Gamalie, membre fondatoare ale Asociaţiei Culturale Artessentia, asociaţie situată în inima Scheiului, care se preocupa de revitalizarea prin artă a patrimoniului local. Victoria Ţăroi - licenţiată in conservare - restaurare la Facultatea de Arte Vizuale din Timişoara, cu dublu masterat în restaurare iconă şi textile - este un reputat artist vizual cu numeroase expoziţii de nivel naţional şi internaţional, cu experienţe multiple în cercetare si restaurare artă, pedagogie si curatoriat, cu portofoliu amplu in domeniul design-ului muzeal, de interior, obiectr, mobilier si vestimentar. Georgiana Gamalie - licentiata in conservare - restaurare icoana/ lemn policrom la Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dimitrie Staniloaie" din Iasi, doctor in biologie aplicata in domeniul conservarii colectiilor muzeale- are o vasta experienta in domeniul cercetarii si restaurarii de arta, pedagogic, muzeal si curatorial, precum si o larga arie de exprimari personale ca artist vizual.

Contact

Organizator:


Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

Brașov, str. Prundului, nr. 1, et. 1

0763390289, 0762633745

Urmează în Braşov 6369

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe