Adaugă
Publicitate

recomandat

de la 17:00 Program complet

Festival & Târg

Casa Baiulescu

intrarea este libera

Imbunatățește Sesizează

1237 0

Prezentare

Comunitatea Rușilor Lipoveni din România, Universitatea din București (Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Departamentul Servicii pentru Studenţi) şi Reţeaua de cultură anunță lansarea Săptămânii premierelor rusești pe marele ecran din Braşov (17-23 septembrie 2012), în data de 17 septembrie 2012, începând cu orele 17.00, în mansarda Casei Băiulescu din Braşov.

Evenimentul face parte din Caravana KINO+ a premierelor cinematografice ruseşti pe marele ecran din România, cea de a patra etapă a celei mai prestigioase manifestări cineculturale de acest tip din spațiul românesc. După ce a poposit la Bucureşti, Brăila, Tulcea, Botoşani, Constanţa, Slatina, Slobozia şi Galaţi, Festivalul de film rusesc Kino+ oferă marelui public din Braşov, al doilea an la rând, acces gratuit la filme de calitate, în regia mai multor generații de regizori ruși.

Traducerea şi adaptarea filmelor a fost realizată de studenţii Universităţii din Bucureşti în cadrul Concursului studenţesc de subtitrări Kino+ 2012, prima etapă a proiectului.
Intrarea este liberă.

Programul festivalului național de film rusesc Kino+:

 • Luni, ora 17: ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova
  gen: Dramă
  Acţiunea filmului se petrece în Siberia în anii de după cel de-al doilea război mondial. Ignat, mecanicul unei locomotive cu aburi, erou de război ajuns până la Berlin, nimereşte prin voia sorţii la capătul lumii, într-o aşezare a unor exilaţi. Să conducă locomotiva, să simtă puterea acestei maşinării, viteza, libertatea şi hazardul devin raţiunea de a trăi a lui Ignat. Prin vântul ca de gheaţă şi prin pădurile înzăpezite el îşi conduce locomotiva spre necunoscut unde îi este sortit să îşi găsească iubirea. În taiga se ascunde de întreaga lume nemţoaica Elsa care trăise câţiva ani în pădure ca o sălbăticiune luptându-se pentru viaţa sa.
 • Marți, ora 17:  GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev
  gen: Aventură, poliţist
  Filmul se bazează pe romanul cu acelaşi nume al lui Boris Akunin, roman ce urmăreşte aventurile lui Erast Fandorin în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878. Eroul o întâlneşte pe frumoasa Varvara Andreevna Suvorova pe când acesta se îndrepta spre trupele ruseşti pentru a-şi vedea logodnicul. Cu ajutorul ei, Fandorin reuşeşte să dejoace planurile spionului ascuns în rândurile armatei ruseşti.
 • Miercuri, ora 17:  POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADESUS] (2009), regizor Iana Poliaruş
  gen: Comedie optimistă
  Într-o zi, locuitorii unui apartament comunal din Petersburg, uitându-se pe fereastră, vor vedea în locul curţii obişnuite ceva de neînţeles. Până să îşi dea seama ce se întâmplă, viaţa lor este dată peste cap.
 • Joi, ora 17:  BUNICA TOSIA (2003), regizor Lidia Bobrova
  gen: Dramă
  „Babusia” îi spuneau cu afecţiune nepoţii pentru care ea era cel mai important om din lume.
  Au trecut ani. Nepoţii au crescut şi şi-au întemeiat propriile familii. Bunica şi-a vândut casa, banii obţinuţi i-a dat nepoţilor, iar ea a rămas să locuiască împreună cu fiica şi ginerele. Vera, fiica sa, se îmbolnăveşte şi moare, iar ginerele refuză să mai locuiască cu fosta soacră, intenţionând să îşi refacă viaţa.
 • Vineri, ora 17:  CREDINŢĂ (2009), regizor Lidia Bobrova
  gen: Dramă
  La baza filmului stau trei povestiri ale lui Vasili Şukşin care au în comun eroul principal: Maksim. Maksim este chinuit de o nostalgie de neînţeles şi încearcă să îi găsească o cauză. El încearcă să demonstreze că o boală sufletească este la fel de îngrozitoare ca şi celelalte boli de care poate suferi un om.
 • Sâmbătă, ora 17:  GEORG (2008), regizor Peeter Simm
  gen: Dramă
  Melodii de neuitat, un timbru vocal unic şi o voce care mişca sufletul oricărui ascultător. O enigmă pentru femei, o autoritate pentru bărbaţi, Georg Ots a fost un cântăreţ apreciat de nomenclatura comunistă din URSS, dar şi de milioane de oameni obişnuiţi.
  Filmul prezintă viaţa lui, nicidecum simplă, aşa cum s-ar crede, privită prin ochii soţiei sale, ai femeii care a trăit alături de el mai bine de 20 de ani.
 • Duminică, ora 17:  EFECT DE SERĂ (2005), regizor Valeri Ahadov
  gen: Dramă
  După ce i se fură bagajele în gară, Rita se trezeşte singură, fără acte, bani sau prieteni, într-un oraş străin şi rece. Întâmplător, face cunoştinţă cu Nemoi (Mutul) un vagabond la vârsta adolescenţei cu care treptat ajunge să lege o prietenie strânsă. Cei doi tineri trec printr-o serie de întâmplări neverosimile.

Proiecţia filmului de animaţie de scurt-metraj Lavatory lovestory în regia lui Konstantin Bronzit (nominalizat în 2009 la Oscar pentru cel mai bun film străin) şi a dramei în regia lui Aleksei Ucitel’ și a Irinei Gorlova Ultimul canton (2010) (nominalizat la Globul de aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină) va da startul unui regal al filmelor ruseşti de ultimă generaţie în premieră pe marele ecran din Galaţi. În fiecare seară, timp de o săptămână, publicul va putea urmări creaţii ale unei şcoli cinematografice cu tradiţie ce se bucură de prestigiu în întreaga lume. Subtitrarea în limba română a filmului Ultimul canton s-a clasat pe locul I în cadrul Concursului studențesc de subtitrări Kino+ 2012.

Festivalul național de film rusesc Kino+ vine să acopere golul creat în urma absenței din sălile românești a uneia dintre cele mai apreciate cinematografii din lume. Caravana premierelor cinematografice rusești pe marele ecran din România oferă spre vizionare o gamă variată de filme, unele realizate în maniera tradițională a școlii de film rusesc, altele - dintr-o perspectivă inovatoare. Spectatorii sunt invitați să evadeze din cotidian în compania unor eroi animați de cele mai profunde sentimente umane. Această manifestare de natură educativ-culturală este cel mare mare eveniment din România de o asemenea factură de după 1989 ce include și un program extracurricular dedicat studenţilor de la Universitatea din Bucureşti.

Informații suplimentare se pot găsi pe pagina web dedicată evenimentului www.kino-plus.ro

Organizatori: Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Universitatea din Bucureşti (Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Departamentul Servicii pentru Studenţi), Reţeaua de cultură, Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României
Coorganizatori: Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Bariţiu”, Muzeul “Casa mureşenilor”, Consiliul Judeţean Braşov
Cu sprijinul Ambasadei Federației Ruse în România, Agenţia Federală „Rossotrudnicestvo” și
Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Rusă din România.
Studiouri partenere: Lenfilm, Centrul Naţional de Film, Rock films, Pervîi Kanal ORT
Parteneri media: TEX FM, Transilvania Expres, myTEX.ro, Monitorul Expres, Iubesc BRAŞOVUL, RFI Romania, CinemaRx, Cinemagia, Autentic Promotion, Ghimpele.ro, Metropotam.ro, LumeBună.ro.


Etichete:

cultura , Festival , film , Casa Baiulescu , caravana , kino+

Contact

Loc de desfășurare:

Biblioteca Judeteana "George Baritiu" si Casa Baiulescu
B-dul Eroilor nr. 33, cod 500036 Brasov

0368412179, 0268419338, 0368450031

Urmează în Braşov 5637

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe