Adaugă
Publicitate

Prezentare

A 13-a ediţie a Festivalului Internaţional de Foarte Scurt Metraj Tres Courts va avea loc din 6 în 8 mai 2011 în Franţa, România şi în întreaga lume.

În Braşov festivalul se va desfăşura la Centrul Cultural "Reduta", vineri, 6 mai, de la ora 14.

Unic în lume, acest festival promovează filmele de foarte scurt metraj, de maxim 3 minute, realizate de profesionişti confirmaţi sau de talente încă nedescoperite, uneori cu mijloace derizorii. Aceasta nu îl împiedică însă să fie un eveniment mondial inovator, care aduce în atenţia publicului numeroase tinere talente şi promovează diversitatea culturală, de la Paris la Singapore, trecând prin Cluj-Napoca, Rio, Tel Aviv şi Ramallah. Anul acesta mai multe oraşe noi s-au alăturat reţelei, precum Bratislava, Bistriţa sau Sighişoara.

Această formă cinematografică XXS, accesibilă unui public foarte larg, permite descoperirea de noi talente de pe tot întinsul lumii. Ea se pretează unei difuzări foarte largi, pe toate suporturile : de la telefonul mobil la marele ecran, trecând prin televiziune şi internet.

Competiţia internaţională compusă din 46 de foarte scurt metraje este difuzată simultan în întreaga lume (aproape 70 de oraşe participante din 15 ţări). Timp de 3 zile, fiecare ţară organizează, în funcţie de preferinţe, alte proiecţii care pot pune în valoare talentele locale prin intermediul unor selecţii proprii de filme. Mai mult decât atât, publicul poate vota filmele preferate.

Festivalul internaţional Très Courts propune o selecţie internaţională în competiţie, regrupând 46 de filme din 17 ţări. Toate respectă aceeaşi regulă : nu depăşesc 3 minute (fără generic). Toate genurile sunt prezente : ficţiune, animaţie, documentar, experimental…

La iniţiativa Très Courts Montpellier, cu susţinerea oraşului Montpellier şi a Delegaţiei regionale pentru drepturile femeii şi egalitatea în şanse Languedoc-Roussillon, regizoarele sunt aduse în lumina reflectoarelor, prin organizarea pentru al treilea an consecutiv, a unei competiţii speciale rezervate filmelor realizate de femei sau având ca temă femeia. O selecţie emoţionantă.

Programele Around the Très Courtsregrupează în afara selecţiei internaţionale, filme create la nivel local, dorind să aducă în faţa publicului tineri realizatori din regiune.

Astfel, spectatorii din România vor putea să descopere 20 de foarte scurt metraje realizate de tineri regizori români. Aceste filme au fost selecţionate din peste o sută de producţii primite de echipa festivalului din toate colţurile României. Ele vor fi în competiţie pentru premiile oferite de Orange, sponsor al festivalului în ţara noastră. De asemenea, spectatorii vor avea posibilitatea de a-şi vota favoriţii, care vor fi răsplătiţi cu Premiul naţional al Publicului.

Livrat la cheie, gândit pentru a fi organizat oriunde în lume, Festivalul Internaţional des Très Courts este un spaţiu de difuzare inedit care creează veritabile legături între culturi.

România participă la Festivalul de foarte scurt metraj Tres Courts din 2007. Anul acesta, 25 de oraşe româneşti găzduiesc evenimentul, ţara noastră fiind astfel ţara cu cel mai mare număr de oraşe în festival.

În ţara noastră, difuzarea festivalului se bazează în mare parte pe reţeaua culturală a Ambasadei Franţei : Centrele culturale franceze din Cluj, Iaşi şi Timişoara, Alianţele franceze din Piteşti şi Braşov, precum şi Institutul francez de la Bucureşti.

Diferite instituţii sunt implicate în organizarea festivalului la nivel local : centre culturale, case de cultură, asociaţii culturale şi de tineret, biblioteci, primării şi consilii locale, muzee, inspectorate şcolare. Această diversitate permite atragerea unui public divers : mediul francofon şi francofil, tineri români, mediul asociativ al cinefililor, studenţi şi mediul artistic.

Centrul cultural francez din Cluj este iniţiatorul şi coordonatorul acestui festival în România, Moldova, Ungaria şi pentru prima dată anul acesta în Slovacia.

Larga difuzare a festivalului este posibilă datorită susţinerii oferite de ORANGE Romania, sponsorul naţional şi datorită mobilizării reţelei culturale franceze în România, Moldova şi Slovacia. În Ungaria, Festivalul se bazează pe instituţii culturale locale.

Pentru mai multe informaţii despre Festivalul internaţional de foarte scurt metraj Très Courts şi despre filmele în competiţie, vizitaţi site-ul oficial al festivalului în România www.trescourt.ro sau site-ul internaţional www.trescourt.com


Etichete:

cultura , Festival , Centrul Cultural Reduta , film , Alianta Franceza , Tres Courts

Contact

Organizator:

Alianţa Franceză

Brasov, B-dul Eroilor, nr. 33

0368412179


Loc de desfășurare:

Str. Apollonia Hirscher, nr. 8, Brasov, cod postal 500025

0268419706

Urmează în Braşov 5529

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe