Adaugă
Publicitate

recomandat

Prezentare

In perioada 18-19 februarie 2012, in comuna Prejmer din Brasov, are loc a VIII-a editie a "Fasching - Caravana Clatitelor". Evenimentul este organizat de Primaria Comunei Prejmer, in parteneriat cu Serviciul pentru Promovarea si Conservarea Culturii Traditionale Brasov, din cadrul Centrului Cultural Reduta, Parohia Evanghelica CA Prejmer, Antrec Romania si Asociatia pentru Dezvoltare Rurala Durabila "Euro-Rural" Prejmer.

Dintre obiceiurile populatiei sasesti, Carnavalul - Fasching in limba germana, ramane unul dintre evenimentele locale preferate ale tinerilor prejmereni care au avut initiativa revenirii obiceiului mostenit de la comunitatea sasilor, majoritara in localitate sute de ani.

Carnavalul se organizeaza inainte de intrarea in Postul Pastelui, potrivit calendarului Bisericii Evanghelice fiind un bun prilej pentru reunirea comunitatii, un moment de bucurie, dans si voie buna.

In prezent mare parte dintre sasii prejmereni au ales sa se reintoarca in locurile de unde acum mai bine de 800 de ani au venit strabunii lor. In semn de respect pentru buna convietuire cu acestia, vrem sa pastram o farama din amintirea a ceea ce a insemnat trecerea lor pe aceste pamanturi, trecere care a marcat profund si comunitatea romaneasca. In estenta, ca eveniment, acesta incepea cu o seara inaintea Carnavalului, cand tinerii confectionau mastile pentru a doua zi, in atmosfera traditionala a cantecelor si dansurilor populare germane. Dimineata, cete de feciori mascati porneau a cutreiera satul, calare sau pe jos insotind nelipsita caruta in care se coceau diferite clatite pufoase. Din alai faceau parte acordeonisti, tobosari, trompenisti mascati care in periplul lor primeau in schimbul clatitelor faina, zahar, oua, vin sau bani pe care le folosesc la prepararea gogosilor servite la Balul Mascat. In timpul deplasarii lor pe strazile comunei, tinerii fura si astazi in caruta cu coviltir cate o fata pe care parintii trebuie sa o rascumpere. Ziua se incheie cu o parada a mastilor si petrecerea Balului Mascat continuand pana in zori. Legenda spune ca zgomotul si harmalaia pe care tinerii o provoaca in aceasta zi este menita sa alunge spiritele rele ale iernii si vremea geroasa, pentru a aduce in loc binecuvantata caldura a primaverii.

Programul festivalului:

Sambata, 18 februarie 2012

 • orele 17-21: Carnaval pentru copii in Sala Cetate Prejmer inclusiv dansuri sasesti

Duminica, 19 februarie 2012

 • Orele 10-11
  Organizare Caravana in spatiul din fata Remizei pompierilor 
 • Orele 11-13
  Concurs gastronomic "Clatita surpriza" in sala Cetate
 • Orele 11-15
  Ziua portilor deschise in Biserica fortificata Prejmer
 • Orele 12-12:30
  Spectacol sustinut de Ansamblul German Korona 
 • Orele 12:30-13
  program sustinut de grupul de copii ai liceului Johannes Honterus 
 • Ora 13
  Concurs surpriza 
 • Orele 13:30
  Premierea participantilor la concursul gastronomic 
 • Orele 14-15:30
  Spectacol sustinut de elevii scolilor generale Prejmer si Lunca Calnicului 
 • Orele 15:30-16
  Revenirea caravanei in centrul localitatii Prejmer 
 • Orele 16
  Surpriza evenimentului este un concert Hi-Q 
 • Orele 17-20
  Foc de tabara 
 • Orele 20
  Balul mascat in Sala Cetate Prejmer 

Etichete:

cultura , copii , traditie , concurs , etnografie , sasi , folclor , Prejmer , Biserica fortificata Prejmer , Johannes Honterus , caravana , Fasching , Caravana Clatitelor , comunicate , bal mascat , concurs gastronomic , Clatita surpriza , Ansamblul German Korona

Contact

Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

La aproximativ 20 min de Brasov, pe DN10, in directia Buzau

Primaria Prejmer 0268362003

Urmează în Braşov 5633

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe