Adaugă
Publicitate

Prezentare

Best Film Festival Brasov, premii

Simtim nevoia de un respiro uneori.  Ne e sete de cultura.  Cum am putea sa ne potolim setea, apeland la idei de moment?  Simplu.  Cautand in jurul nostru evenimente.  Le gasim,  le gustam si plecam multumiti catre casa.  Si mai ales cand ai in fiecare saptamana de unde gusta. Saptamana 17-23 martie2008 la Centrul Cultural " Reduta",  in Brasov,  incepand de marti 18 martie de la orele 17,  ne ofera ceea ce ne doream,  un festival de film.

Alt film de scurt metraj Timp de patru zile,  mi s-a oferit un meniu diverisifcat.  La Brasov.  Datorita unor tineri talentati, unei organizatii din care fac parte,  Best,  o organizatie studenteasca non-profit.  Au creat un festival. Film,  scurt metraj,  fara o tema anume impusa,  la libera alegere.  Best Film Festival. Un festival de film de scurt metraj si filmulete cu telefonul mobil, adresat liceenilor, tinerilor studenti si celor proaspat absolventi. Fiind promovat la nivel national, aflandu-se la a doua editie, s-a bucurat totusi de o participare buna. De ce buna? Atunci cand intr-un film de scurt metraj ii ai pe Dan Chisu, Alexandru Solomon, Tudor Chirila, si altii, studenti ai UNATC, nu poti spune ca n-ai vazut profesionalism. Multe filmulete, unele foarte bine realizate, cu idei minunate, altele mai putin stralucite, dar poate la fel de sincere.

Dintre cele peste 20 de filmulete, printre care, "Datorie", "Freeze", " Sexy piese of Plastic " , " Straturi de funingine", " Radu + Ana", " 14 februarie", " Reamintiri" , " Vitrina", si altele, au fost alese de catre un juriu format din Nora Vlad, Solistă a Operei Brasov si Mihaela Ailincai care face parte din Compania de teatru Passe Partout Dan Puric , cele mai bune dintre cele mai bune. Insa nu inainte de a viziona si un film, in cea de-a doua zi, derulat la libraria Okian, acesta neparticipand in concurs. La libraria Okian" Marele jaf comunist", o productie 2004, a lui Alexandru Solomon, care primeste mai multe premii, si apreciere critice, Alex Leo Serban afirmand : « Documentarul lui Alexandru Solomon reprezintă unul din cele mai inteligente filme (documentare şi pelicule de ficţiune reunite) făcute în România. Este o investigare a Istoriei făcută cu "armele" Filmului - un fel de imagine contra imagine. »

Asadar, momentul asteptat s-a apropiat iar premiile au fost acordate in ordinea : Premiul BEST Film Festival (Premiul I ), i-a revenit filmului " Sexy piece of plastic " a lui Razvan Barseti , care spune despre filmul lui :  "  Sexy piese of PLASTIC este o satira la felul in care arata o relatie tipica din ziua de azi. Finalul neasteptat al acestui film ne lasa sa meditam la natura propriilor escapade romantice. Suntem capabili cu adevarat sa iubim? Exista mai mult decat sex intre un baiat si o fata? Sau acest joc amagitor nu suntem mai mult decat niste manechini din plastic? ".   Intr-adevar, un mesaj realist, transmis cu umor, ca sa capteze publicul si sa-I indrepte atentia spre ceea ce-I important in viata. Frumos. Premiul II a fost acordat filmului " Straturi de funingine", al Nicusor-Ovidiu si Dumitrache Roxana Iliana care spun despre filmul lor : "Un film despre un caz de discriminare rasiala care se desfasoara intre indivizi care el insisi sunt discriminati de ceilalti datorita culorii pielii.Un film despre copilarie, despre jocurile copilariei si repercusiunile pe care le pot avea. " Un film care te surprinde aproape de final, si ii intelegi ideea, cand nu te astepti, printr-o simpla scena. Iarasi un mesaj care poate reprezenta o adevarata problema, in randul celor discriminati. S-a aplaudat furtunos. A meritat locul cu onoare si respect. Iar In cele din urma, dar nu in ultimul rand, Premiul III a fost acordat filmului " Radu + Ana " de Paul Negoescu, care afirma : "Radu este cel mai ghinionist om de pe pamant.Lucrurile se pot schimba.Sau nu." O comedie foarte reusita, care a atras dupa sine multe rasete, hohote, cu o poveste scurta si cuprinzatoare. Cu adevaruri valabile.

Tin sa mentionez un ultim clasament, o preferinta personala, un film de scurt metraj care a castigat Mentiunea I , " 14 Februarie " de Andrei Sota cu Tudor Chirila. "Cand Valentine's Day se apropie, un om de afaceri obscur orchestreaza o campanie de marketing agresiva printr-o convorbire telefonica din camera sa de hotel", Synopsisul oferit de producator. Mai mult decat atat, e ceea ce se intampla, in Romania zilelor noastre, atunci cand marketingul si dorinta de a face cat mai multi bani, din munca putina, a ajuns la niste cote peste limita decentei si a bunului simt. Reliefeaza absolut unic, si cu talentul sau, Tudor, prototipul de personaj care obosit fiind de atatea evenimente fara importanta, isi mai rezerva totusi momente din timpul sau "pretios", unei convorbiri telefonice, despre un eveniment in curs de organizare. Multumim, ca mai exista astfel de actori care vor sa scoata la lumina fapte banale, dar de o imporanta majora. Acestea fiind spuse, mai adaug la meniul oferit, o simpla reteta, un gust cat de cat amar pe care mi l-a lasat slaba prezenta a tineretului, a studentilor, le era doar dedicat festivalul. Insa, n-am inteles cat de mult ti-ar lua sa faci rabat cateva zile pentru a-ti mai descretii fruntea. A fost un festival despre oameni, despre relatii, pentru a mai deschide orizonturi. Un eveniment foarte bine primit, apreciat, si servit . Le multumesc pe aceasta cale organizatorilor, care ne-au oferit o locatie foarte buna, reviste, sucuri...dar primordial, ne-au oferit pe gratis o gura de aer proaspat, sa respiram in spirit autohton, idei si fapte de viata reala. Sper la mai bine si la mai mult si la anu' !

 

Link-uri utile:

Contact

Organizator:

BEST Brasov

Colina Universităţii, căminul 15, camera 510, Braşov

0745272211 și 0766357595


Loc de desfășurare:

Urmează în Braşov 5475

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe