Adaugă
Publicitate

Prezentare

Banca de Cultură Apollonia

Fosta Bancă Săsească este una din clădirile istorice reprezentative și un simbol al Brașovului. Construită între anii 1906-1908, era cunoscută ca „Banca Țării Bârsei” și este una dintre puţinele construcţii „Jugendstil" din oraş, ridicată după planurile arhitectului Albert Schuller, cel care a proiectat şi Hotelul „Coroana", altă clădire emblematică a municipiului.

Pe locul acestui edificiu s-a aflat locuința celebrei negustoare din secolul XVI Apollonia Hirscher, cunoscută pentru faptul că afacerile ei se întindeau până în cele mai îndepărtate colțuri ale Austriei și Turciei, dar și pentru donațiile făcute orașului, iar „Casa Negustorilor” a fost realizată exclusiv din fondurile ei.

În amintirea Apolloniei, pe clădirea noii Bănci Săsești au fost puse deja renumitele coarne de cerb, devenite ulterior un simbol al clădirii. De asemenea, pe fațadă a fost pictată și o frescă-medalion în care apare Apollonia Hirscher. Pictura originală a fost făcută de Friedrich Mieß, acoperită apoi în jurul anului 1950 și restaurată în întregime în 1972 de către Gisela Richter.

Spațiul, părăsit în ultimii 20 de ani, a fost renovat, iar Primăria Municipiului Brașov, prin intermediul Filarmonicii Brașov, își propune să introducă această clădire în circuitul cultural național și internațional.

Contact

Adresă

Strada Michael Weiss 22, Brașov 500031

https://apolloniabrasov.ro/

Urmează în Braşov 6388

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe