Adaugă
Publicitate

de la 19:00 Program complet

Teatru

Preț unic - 30 lei; Preț redus - 10 lei

Imbunatățește Sesizează

263 0

Prezentare

Piesa de teatru "Moartea accidentală a unui anarhist"
Locație: Teatrul Sică Alexandrescu
sâmbătă, 8 aprilie, ora 19:00

Durata spectacolului: 2h 20 minute (fără pauză)

Sinopsis

Piesa “Moartea accidentală a unui anarhist” este una dintre cele mai apreciate lucrări ale scriitorului Dario Fo, inspirată de decesul anarhistului Giuseppe Pinelli, survenit la Comisariatul de poliţie din Milano în decembrie1969, în circumstanţe neclare. Pentru a evita cenzurarea politică a vremii, oficial piesa face referire la un caz similar petrecut în America la inceputul secolului XX.
Actiunea piesei se petrece într-una dintre camerele procuraturii din Milano, personajul principal fiind ”Nebunul”, anchetat de către comisarul Bertozzo pentru ”furt de identitate”.
Pe parcursul piesei, Nebunul (personaj care revine adesea în teatrul lui Fo) devine, pe rând, psihiatru, judecător, funcționar de politie, reușind sa scoată la iveală adevăruri incomode, în tentativa sa de a construi o versiune plauzibilă a ”morții accidentale” a anarhistului.
Premiera spectacolului a avut loc pe 5 decembrie 1970, în Italia, fiind pusă în scenă chiar de către autor şi a ajuns să aibă peste un million de spectatori.

DARIO FO
Dario Fo, născut în 1926 în Lombardia, a studiat artele frumoase la Accademia di Belle Arti di Brera, Milano .
Scriitor, scenograf, pictor, actor și regizor deopotrivă, considerat un om de teatru total, Fo rămâne celebru pentru tăioasele sale satire politice ce pot fi savurate în opere precum „Morte accidentale di un anarchico” (Moartea accidentală a unui anarhist), „La marijuana della mamma e la piů bella” (Marijuana de la mama e cea mai bună) sau „Il diavolo con le zinne” (Diavolul cu țâțe), reușind să reînvie, prin scrierile sale,tradiţia italiană a improvizaţiei din commedia dell’arte.
În 1969, Fo montează spectacolul Mistero buffo, cel mai mare succes al său, care reunea texte în diferite dialecte recitate de un singur interpret: autorul însuşi
Iată ce spune Dario Fo despre …Dario Fo într-un interviu (1962) :
„Autorii neagă că aș fi un autor. Actorii neagă că aș fi un actor. Autorii îmi spun: tu ești un actor care face pe autorul. Actorii îmi spun: tu ești un autor care face pe actorul. Nici unii nu mă vor în propria categorie. Doar scenografii mă tolereaza”.
În anul 1997, Dario Fo devine laureat al Premiului Nobel pentru literatură, Academia suedeză precizând: „…pentru că, urmând tradiția bufonilor de la curțile medievale, ia în râs puterea și le restituie celor asupriți demnitatea”….

Distribuția:

Nebunul: Vlad Pavel
Comisarul Bertozzo: Bianca Zurovski
Comisarul sportiv: Marius Cordoş
Chestorul: Iulia Popescu
Ziarista: Simona Pop
Agentul : Claudia Suliman
Domnul cu barbă / Naratorul: Bogdan Nechifor

Regia: Claudiu Goga
Scenografia: Luana Drăgoiescu
Regia tehnică: David Vasile, Constantin Bărbulescu
Lumini: Petrică Munteanu (maestru lumini), Tudor Smeu, Tudor Damian
Videoproiecție: Tudor Smeu
Sunet: Ovidiu Grădinar (maestru sunet), Florin Aflorei
Sufleur: Marius Vladu

Urmează în Braşov 6301

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe