Adaugă
Publicitate

- intre 10:00 si 17:00 Program complet

Cultură (expoziție, lansări...)

Biblioteca Judeţeană

intrarea este libera

Imbunatățește Sesizează

2358 0

Prezentare

In ultimul weekend din octombrie a avut loc "Biblioteca Vie" eveniment organizat de Asociatia De Servicii Sociale SCUT in colaborare cu Biblioteca Judeteana "George Baritiu".

Biblioteca Vie este un concept international care se aplica deja in foarte multe tari.

In Brasov a fost implementat pentru prima oara de catre Asociatia De Servicii Sociale SCUT, la Liceul De Arta "Hans Mattis Teutsch" si, in Penitenciarul Codlea.

Acum, a fost pentru prima oara cand acest eveniment a fost organizat astfel incat TOTI brasovenii sa poata participa in calitate de Cititori.

Esenta evenimentului se poate exprima prin urmatoarele cuvinte: "Intalneste-ti prejudecata!".

Cartile din Biblioteca Vie sunt persoane reale apartinand unor categorii extrem de diverse si variate despre care exista anumite prejudecati sau stereotipuri. Persoanele participante in calitate de Cartii Vii sunt voluntari care au acceptat sa vina si sa vorbeasca celor interesati despre experientele si modul lor de viata.

Astfel, Cititorii au avut posibilitatea sa discute cu persoane cu dizabilitati, detinuti, artisti, sportivi, jurnalisti, ecologisti, rromi, terapeuti si lista poate continua.

Rezultatele au fost peste asteptari. Peste 500 de brasoveni au participat ca si Cititori ale celor 57 de Carti, in majoritatea lor tineri care au acceptat provocarea de a se intalni fata in fata cu Cartile Vii si de a vedea intr-adevar daca acestea sunt asa cum isi inchipuiau.

Cartea cea mai des imprumutata, bestsellerul editiei a fost reprezentat de Cartea Vie cu titlul "Detinut" dar nici celalalte nu au stat prea mult timp in rafturi.

Iata si concluziile catorva dintre Cititorii nostrii:

"Cat de simplu si usor este sa discuti cu un om, mai degraba decat sa citesti o carte".

"Oamenii sunt diferiti dar in acelasi timp au foarte multe lucruri in comun".

Multumim pe aceasta cale, voluntarilor care ne-au ajutat sa organizam acest eveniment si care au indeplinit si rolul de Bibliotecari, precum si dnei Ruxandra Oprica de la Reteaua De Sprijin Comunitar.

  • biblioteca-vie-brasov-1
  • biblioteca-vie-brasov-4
  • biblioteca-vie-brasov-2
  • biblioteca-vie-brasov-3
  • biblioteca-vie-brasov-12
  • biblioteca-vie-brasov-7
  • biblioteca-vie-brasov-8
  • biblioteca-vie-brasov-9
  • biblioteca-vie-brasov-10
  • biblioteca-vie-brasov-11
  • biblioteca-vie-brasov-6
  • biblioteca-vie-brasov-5
  • biblioteca-vie-brasov-15
  • biblioteca-vie-brasov-13
  • biblioteca-vie-brasov-14
  • biblioteca-vie-brasov-18
  • biblioteca-vie-brasov-15_cb3e5
  • biblioteca-vie-brasov-16

Prezentarea initiala:

Asociatia de Servicii Sociale SCUT Brasov si Biblioteca Judeteana "George Baritiu" organizeaza in colaborare cu Reteaua de Sprijn Comunitar evenimentul BIBLIOTECA VIE, ce se va desfasura in 29-30-31 Octombrie la Brasov.

Biblioteca Vie este un proiect care isi propune sa promoveze respectul pentru drepturile omului si demnitatea umana, sa atraga atentia asupra diversitatii in toate formele ei, sa stimuleze dialogul intre oameni. De ce acest dialog? Pentru ca de multe ori diferentele dintre oameni nu sunt valorificate ca fiind resurse, de cele mai multe ori aceste diferente duc la punerea de etichete, crearea de prejudecati, care in cele din urma duc la discriminare, suspiciune si excludere.

Biblioteca Vie functioneaza ca o biblioteca obisnuita – cititorii vin si imprumuta carti pentru o perioada limitata de timp. Dupa ce au "citit" cartile, le returneaza in biblioteca. Exista insa un aspect important. Cartile din Biblioteca Vie sunt 'vii' !

Sunt oameni reprezentand grupuri care se confrunta, sau se pot confrunta cu prejudecati sau stereotipuri (de gen, varsta, etnie, rasa, religie etc.) si care ar putea fi victime ale discriminarii, excluderii sociale, SAU pot fi oameni cu povesti care ar da cititorului o experienta unica de invatare in domeniul diversitatii si al interculturalitatii.

O CARTE VIE nu este un actor care joaca un rol! O Carte Vie este o persoana care a ales sa reprezinte public un anumit grup, este un exemplu de cum pot fi oamenii dintr-un anumit grup, cine sunt ei de fapt. Dar inainte de toate, 'cartile vii' sunt oameni curajosi, care-si asuma convingerile si sunt dispusi sa-si discute si impartaseasca valorile cu ceilalti.

Cititorii vin la biblioteca pentru a-si alege o carte si sunt intampinati de catre un Bibliotecar.
Cititorul ia cartea si o "citeste" timp de 30 de minute. Dupa aceea isi poate prelungi imprumutul pentru inca 10 minute sau poate imprumuta o alta carte.

Ca si exemplu, in Bibliotecile Vii anterioare organizate de A.S.S. SCUT, am avut carti: Psihoterapeut, Astrolog, Vegetarian, Rrom, Tanar institutionalizat, Persoana cu dizabilitati, Sportiv, Voluntar etc.

ORICINE POATE FI CITITOR IN BIBLIOTECA VIE!

Pentru detalii: RALUCA BRATU - tel. 0751 093 621 ; email:


Etichete:

cultura , ONG , carte , literatura , biblioteca , Biblioteca Judeteana , Biblioteca George Baritiu , asociatie , SCUT , Biblioteca Vie

Contact

Loc de desfășurare:

Biblioteca Judeţeană "George Bariţiu" şi Casa Baiulescu
B-dul Eroilor nr. 33-35, cod 500036 Braşov

0268419338, 0368450031

Urmează în Braşov 6377

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe