Adaugă
Publicitate

Prezentare

De 1 martie oferim mărțișoare și ne preocupăm să alegem un pandant atrăgător, uitând că de fapt mărțișorul este chiar șnurul alb-roșu care îl însoțește.

Comunitatea Șezătoare în Șcheii Brașovului organizează un atelier inedit, dedicat realizării mărțișorului tradițional.
Doamna Elena ne va învăța să realizăm din fir de mătase alb și roșu, șnurul de mărțișor și terminațiile acestuia, așa cum a învățat la rândul sau, de la bunica Viorica.

La finalul atelierului veți duce acasă trei modele de șnururi mărțișor, fiecare șnur având capete diferite:

⌘Voinic și Ghiocel

⌘ Zmeie, cusute cu acul

⌘ Soare sau Puf de păpădie


În plus, veți primi material suplimentar pentru a exersa acasă ceea ce am învățat în cadrul întâlnirii noastre.
Atelierul se adresează tuturor doritorilor, cu vârsta de minim 8 ani.
⌘ Costul atelierului: 25 lei/participant

___________________________________

ÎNSCRIERI atelier: telefonic la 0762633745 sau prin mesaj cu titlul "Mărțișor" la adresa , împreună cu datele dumneavoastră de contact (număr de telefon și nume complet). Veți primi un mesaj de confirmare a participării.

Pentru a înțelege semnificația celor trei mărțișoare, va invităm să citiți legenda de mai jos:

Odată, Soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, închizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndrăznea să-l înfrunte pe zmeu, dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotărât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze Soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când aceasta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până şi ultima picătura de sânge a flăcăului se scurse în zăpada imaculată.
De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul rosu. Ei le oferă fetelor pe care le iubesc sau celor apropiaţi. Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii.

Va asteptăm!

Contact

Organizator:

Casa Junilor

Brașov, str. Prundului, nr. 1, et. 1

0763390289, 0762633745


Contactează realizatorul articolului

Trimite mesaj


Loc de desfășurare:

Brașov, str. Prundului, nr. 1, et. 1

0763390289, 0762633745

Urmează în Braşov 6369

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe