Adaugă
Publicitate

Victor Tudoran, marele carturar sacelean, a fost comemorat de oficialitatile sacelene si brasovene

Prezentare

Asociaţia Cultural-Sportivă Izvorul din Săcele, în colaborare cu Primăria Municipiului Săcele şi Liceul Victor Jinga Săcele, a organizat, ieri, o serie de activităţi dedicate comemorării a o sută de ani de la naşterea marelui scriitor săcelean , Victor Tudoran.

În memoria cărturarului, Biblioteca municipală din Săcele a primit denumirea de „Biblioteca Municipală Victor Tudoran", ocazie cu care a fost dezvelită aici şi o placă comemorativă. Manifestările dedicate omului de cultură Victor Tudoran au continuat cu un simpozion cu teme din viaţa şi opera marelui cărturar. La eveniment a participat primarul municipiului Săcele, Radu Florea Nistor, şi primarul Braşovului, George Scripcaru.

Victor Tudoran n-a fost numai un om de litere şi un publicist de excepţie, ci şi o conştiinţă mereu trează a comunităţii săcelene, o voce care s-a confundat cu aspiraţiile şi trăirile acesteia, devenind un simbol cultural şi literar pentru generaţii întregi de săceleni.

Poate cea mai importantă latură a activităţii sale culturale este legată de apariţia la Săcele a publicaţiilor "Viaţa Săceleană" şi "Plaiuri Săcelene", considerate a fi primele publicaţii tipărite în mediul rural la noi în ţară. Revista "Viaţa Săceleană" vede lumina tiparului la 1 ianuarie 1930, Victor Tudoran fiind cel care a avut iniţiativa apariţiei sale şi, apoi a fost, la numai 19 ani, secretarul său de redacţie şi administrator.

Experienţa de la "Viaţa Săceleană" l-a marcat puternic şi, după ce aceasta şi-a încetat apariţia, în 1932, împreună cu un grup de tineri intelectuali săceleni de atunci, a pus bazele unei noi publicaţii, revista "Plaiuri Săcelene", pe care a condus-o în calitate de redactor–şef şi director între anii 1934 şi 1940 când, din cauza cenzurii, şi-a încetat activitatea.

Ambele reviste fondate şi conduse de Victor Tudoran s-au afirmat cu putere în viaţa comunităţii săcelene de atunci, devenind tribune ale păstrării specificului acestor locuri şi perpetuării obiceiurilor şi traddiţiilor mocanilor săceleni. Ele au fost, totodată, adevărate tribune pentru identificarea căilor de propăşire economică şi socială a urmaşilor vechilor mocani.

Victor Tudoran a îndeplinit, de asemenea, cu mult succes, funcţii de conducere, de la secretar, la preşedinte, în cadrul Asociaţiei Cultural-Sportive Izvorul, înfiinţată încă din anul 1922, funcţii în care a contribuit la implicarea acesteia în viaţa culturală şi sportivă a Săcelelui, la creşterea patrimoniului ei şi la afirmarea acesteia ca vârf de lance în viaţa culturală din zonă.

Victor Tudoran a publicat atât în revistele din Săcele cât şi în reviste din Braşov, Bucureşti, Cluj, Timişoara (Ardealul, Năzuinţa, Gazeta Transilvaniei, Convorbiri Literare, Luceafărul, etc). A fost membru al Asociaţiei Scriitorilor Români din Ardeal, activitatea sa de scriitor fiind remarcabilă. De la el ne-au rămas 18 piese de teatru în mai multe acte, 7 piese de teatru într-un act, câteva romane şi nuvele istorice şi mai multe volume de poezii. Şi-a continuat activitatea culturală şi după război, fiind autorul a numeroase montaje literare şi lucrări în diverse domenii şi încercând, pe cât posibil, să reînvie obiceiurile şi tradiţiile săcelene.


Etichete:

cultura , educatie , ONG , asociatie , comemorare , Asociatia Cultural Sportiva Izvorul

Informaţii suplimentare 233

Urmează în Braşov 6382

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe