Adaugă
Publicitate

Elisabetta Tiveron aduce turismul culinar la Brasov

Prezentare

Cunoscutul consultant culinar italian Elisabetta Tiveron cineaza sambata, 9 aprilie alaturi de Convivium-ul Slow Food Brasov. Aflata intr-o calatorie cu scop culinar in Romania, Elisabetta si echipa sa doresc sa descopere cat mai multe retete stravechi ale bucatariei noastre. Retete adunate vor fi publicate intr-o carte dedicata gastronomiei balcanice. In cinstea oaspetilor venetieni, Conviviumul Slow Food Brasov impreuna cu gazda acestei seri, doamna Maria Basca, au ales sa gateasca atat bucate traditionale de post, dar si cateva preparate pe baza de carne, insotite de vinuri din soiuri de struguri romanesti.

Promotoarea conceptului „staseranonesco” – „in seara aceasta stau acasa”, Elisabetta a avut ideea crearii unei retele de bucatari amatori care sunt gazde si servesc bucate gatite de ei pentru vizitatori din intreaga lume. Acesta este de fapt un schimb cultural-culinar cu alti membri sau amatori de gastronomie, cunoscut sub numele de turism culinar. "Imi place sa gazduiesc, sa fiu gazduita, si sa gust diferite arome ale preparatelor locale, in special atunci cand calatoresc in afara Italiei. De aceea, prefer sa stau cu oamenii care traiesc acolo, sa gatesc si sa mananc cu ei, mai degraba decat sa locuiesc in hoteluri sau sa se merg la restaurante anonime. Astfel am ajuns sa inteleg mult mai multe despre locurile pe care le-am vizitat si sa impartasesc cu ceilalti traditii culinare care pot fi altfel pierdute”, ne-a marturisit Elisabetta.

Elisabetta Tiveron este originara din Mestre (Venetia), iar dupa un deceniu din cariera sa, consacrat finantelor si fiind licentiata in istorie, a decis, in 2004, sa-si dedice timpul – cu norma intreaga dupa cum spune chiar ea – pasiunii sale: GATITUL. Aceasta pasiune este mostenita de la familia sa, cu radacini in zona rurala a Italiei si cu o bogata cunoastere in domeniul culinar. Cunoastere pe care Elisabetta a aprofundat-o si a cultivat-o mai apoi prin ani de studiu, prin calatorii in Italia si in lume, si nu in ultimul rand prin practica in bucatarie.

Elisabetta Tiveron este si un cunoscut autor de carti de specialitate si lector in domeniul „culturii alimentare”, sustinand prelegeri si ateliere practice in scoli si centre sociale, sau participand la emisiuni TV si de radio.

Dar cel mai bine o poti cunoaste pe Elisabetta Tiveron participand la una din mesele sale organizate la cerere pentru pasionatii de gastronomie din intreaga lume. Veti lua astfel contact cu o bucatarie speciala, care pune mare accent pe retete vechi, mostenite, si care este strans legata de deviza Slow Food: BUN, CURAT SI CINSTIT. Dragostea sa pentru gatit se poate observa prin atentia pe care o acorda in alegerea ingredientelor proaspete, legumelor si fructelor crescute in propria gospodarie sau luate de la micii producatori locali, asezonate intotdeauna cu ierburi aromatice.

Formarea sa ca istoric, aplecarea sa spre studiul bucatariei simple, au determinat revitalizarea unor retete pierdute pana atunci. „Venetia poate oferi o reteta de risotto pentru fiecare zi a anului, astfel incat sa satisfaca toate gusturile”, spune Elisabetta.

Pentru ea, gatitul este mai mult decat actul mecanic si intelectual al pregatirii unui fel de mancare. Nu se rezuma doar la bucataria locala sau la retetele din bagajul culinar mostenit de la familia sa, ci ii place sa cerceteze minutios gastronomia etnica din tarile riverane Marii Mediterane si pe cea din nordul si estul Europei – pentru capacitatea acestor popoare de a crea mancaruri delicioase si de a oferi ingrediente locale specifice.

Filozofia sa este bucataria naturala, deoarece se bazeaza pe produse sezoniere, provenite din zona in care traieste, pe agricultura ecologica si pe animale provenite de la micii producatori locali, fiind astfel adepta unei diete sanatoase, bogate, gustoase, durabile si etice.


Etichete:

alimentatie , Slow Food , Elisabetta Tiveron

Contact

Organizator:


Loc de desfășurare:

Informaţii suplimentare 233

Urmează în Braşov 6382

Această facilitate este accesibilă în fiecare pagină de tip eveniment, entitate sau comunicat, în zona informaţiilor rapide de sub titlul articolului.

Vezi mai multe